Hilkerode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hilkerode
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Hilkerode
Hilkerode (Nedersaksen)
Hilkerode
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Göttingen
Gemeente Duderstadt
Coördinaten 51° 34′ NB, 10° 19′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-12-2017)
957
Hoogte 168 m
Overig
Postcode 37115
Netnummer 05529
Foto's
R.K. Johannes-de-Doperkerk
R.K. Johannes-de-Doperkerk
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Hilkerode is een dorp in de Duitse gemeente Duderstadt in de deelstaat Nedersaksen. In 1973 werd het dorp bij Duderstadt gevoegd.

Hilkerode wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1151. Hilkerode was vanaf de late middeleeuwen één der 11 raadsdorpen van Duderstadt. In de 19e eeuw waren veel dorpelingen, die als boer te weinig konden verdienen, bouwvakker of marskramer van beroep. Met een zgn. Riff op de rug gegespt (zie het wapen van het dorp) ventten ze overal in de wijde omgeving textielproducten uit. Kort voor de Tweede Wereldoorlog kwam aan deze handel een einde. Veel inwoners werken nog wel als bouwvakker of ambachtsman elders, maar ze hebben een betrekking in Duderstadt of in een andere stad.


Noordelijk van het dorp, aan een beek, die Eller heet, ligt, deels op het gebied van de gemeente Rhumspringe, een natuurreservaat met de naam Rhumeaue/Ellerniederung/Gillersheimer Bachtal.

Het dorp heeft een moderne katholieke kerk uit 1969. Het bouwwerk heeft ten minste drie voorgangers gehad, waarvan de eerste gereed was in 1422. Naast een katholieke kerk heeft het dorp een evangelisch-lutherse kerk uit 1959.