Hilversumsche Draadlooze Omroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Hilversumsche Draadlooze Omroep was de eerste particuliere omroep van Nederland.[1]

Nadat er al eerder, de eerste keer inNederland op 24 februari 1919 vanuit de Jaarbeurs in Utrecht door Hanso Idzerda, en vanaf 1923 radiouitzendingen waren verzorgd onder auspiciën van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, gebeurde dat vervolgens in samenwerking met de HDO, die op 1 maart 1926 een zelfstandige stichting werd. In maart 1927 ging deze stichting over in de Algemeene Nederlandsche Radio Omroep (ANRO), die eind 1927 fuseerde met de Nederlandsche Omroep Vereeniging (NOV). Daarmee ontstond de AVRO.

Drijvende kracht van de HDO was Willem Vogt, die later directeur van de AVRO zou worden. Bekende medewerkers van de HDO waren onder anderen zangeres Antoinette van Dijk, letterkundige P.H. Ritter jr., taalcursusleider Fred Fry modemaakster en Ida de Leeuw van Rees. Vanaf januari 1925 zond de omroep de, door Philips gesponsorde, "Mengelberg-concerten" van het Concertgebouworkest uit. Ook had de HDO een eigen orkest, geleid door Nico Treep.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joep van de Wiel van de Universiteit Utrecht (2006), proefschrift over de geschiedenis van de omroep in Nederland 1919 - 1930.