Hoeksteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoekstenen in een woonhuis

Een hoeksteen is een steen die gebruikt wordt om de hoekpunten van bouwwerken te verstevigen. De term wordt meestal overdrachtelijk gebruikt voor een onderdeel waarvan alle andere onderdelen afhankelijk zijn.

Overdrachtelijke betekenis[bewerken]

Christendom[bewerken]

De overdrachtelijke betekenis van 'hoeksteen' is aan de Bijbel ontleend.[1] In het Nieuwe Testament[2] wordt Jezus vergeleken met de hoeksteen, uit Psalm 118:22: "De steen die de bouwers afkeurden is een hoeksteen geworden." '(De) Hoeksteen' wordt veelvuldig gebruikt als naam van christelijke instellingen, zoals scholen en verenigingen.

Vrijmetselarij[bewerken]

De hoeksteen komt ook voor als symbool bij de Orde der Vrijmetselaars. Volgens deze Orde moet ieder mens 'zijn eigen steen' bewerken. Deze steen geldt symbolisch als de hoeksteen van een tempel. Wat staat voor de persoonlijkheid van de Vrijmetselaar.[bron?]

Politiek[bewerken]

De Nederlandse politieke partij CDA presenteerde zichzelf als de partij die "het gezin als hoeksteen van de samenleving" ziet.

Bouwkunde[bewerken]

Het begrip wordt daarnaast in een seculiere context gebruikt. Ook architectenbureaus en bouwkundige bedrijven worden soms '(De) Hoeksteen' genoemd.

Noten[bewerken]