Hoeven (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoeven
Gehucht in België Vlag van België
Hoeven (België)
Hoeven
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Overpelt
Coördinaten 51° 12′ NB, 5° 26′ OL
Detailkaart
Hoeven (Limburg)
Hoeven
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Hoeven is een gehucht in de Belgische provincie Limburg. Het ligt in het zuiden van de gemeente Overpelt en telt ongeveer 1.500 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoeven heeft zijn naam ontleend aan de 3 hoven die vroeger op het gebied stonden: de Panhof, de Kleine Hof en de Grote Hof. Hoeven was sinds 1141 een ontginningsgebied van de Abdij van Floreffe, van waaruit deze hoeven gesticht zijn. Hoeven bestaat daardoor op zichzelf opnieuw uit 3 gehuchten: de Achterste Hoeven (waar de Kleine Hof staat), de Voorste Hoeven (waar de Grote Hof staat) en Hei, waar de Panhof staat.

Vanaf de 16e eeuw werden de hoeven verpacht, en in 1797 werd het abdijbezit verkocht. De hoeven werden meermalen verbouwd, zodat ze tegenwoordig voornamelijk uit begin 19e eeuw stammen. Ook de nabijgelegen Kleine Molen, die zich op de Dommel bevindt, was vanaf 1259 eigendom van deze Abdij.

Omdat in 1902 maar één priester was aangeduid voor de gehuchten Lindel en Hoeven, werd een nieuwe kerk gebouwd in Lindel en vormden Lindel en Hoeven sindsdien één parochie: Lindelhoeven.

Hoeven vormde niettemin een zelfstandig gehucht, waar in 1956 een kleuterklas en in 1957 een lagere school werd opgericht. In 1989 werden deze onderwijsinstellingen opgeheven.

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Elke 3 jaar vindt een buurtfeest plaats, waar ongeveer 400 mensen samenkomen: het Hoeverheidefist.