Hof van Fiennes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zicht op de gevel aan de Korenlei vanaf de Sint-Michielsbrug
Toegang langs de Sint-Michielshelling

Het Hof van Fiennes of De Lintworm is een historisch gebouw in de Belgische stad Gent dat nu onderdak biedt aan een hostel.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is een beeldbepalend pand gelegen op de hoek van het Sint-Michielsplein en de Korenlei in het oude centrum van Gent. Het gebouw biedt uitzicht op de drie torens van Gent, te weten de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

Bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het was een deel van een romaans steen van rond het jaar 1200, gebouwd in Doornikse steen. Het steen kwam in 1504 van de heren van Gruuthuse in handen van Jacobus II van Luxemburg-Fiennes, nadat hij getrouwd was met Maria van Brugge-Gruuthuse. Via Jacobus III van Luxemburg-Fiennes en Francisca van Luxemburg kwam het in handen van Lamoraal van Egmont, die er twee maal, in 1556 en in 1559, verbleef.

Het naar de eigenaars genoemde Hof van Fiennes of Hof van Egmont werd volgens de archieven in 1662 gesloopt, op de benedenverdieping na. Het kreeg een nieuwe bovenbouw in zand- en baksteenstijl met trapgevels. Het gebouw deed dienst als gildehuis van de biervervoerders en later als pastorie van de Sint-Michielsparochie.

Begin negentiende eeuw was het huis in particuliere handen en werd het volgens de smaak van het ogenblik verbouwd tot een witgepleisterd herenhuis met lijstgevel. In de aanloop van de Wereldtentoonstelling van 1913 werd een deel van het gebouw gesloopt om de Sint-Michielshelling te kunnen aanleggen. Hierbij kwam de oude kern aan het licht en wat resteerde werd naar 17de-eeuwse uitzicht hersteld.

De hoofdtoegang ligt sindsdien op de Sint-Michielshelling. De belangrijkste gevel geeft echter uit op de Korenlei. Deze vertoont door de ritmische raampartijen een sterke geleding. De gevelpunt bevat een plastisch uitgewerkte decoratieve omlijsting met guirlandes.

Huidig gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In 1943 werd het gebouw beschermd als monument. Op dat ogenblik was het (opnieuw) in gebruik als pastorie van de Sint-Michielskerk. Later was er, tot 2008, een restaurant "Graaf van Egmond" gevestigd. Het historisch pand wordt sinds 2012 uitgebaat als hostel onder de naam Uppelink, dat staat voor het Brabantse equivalent van hoofdkussen.[1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]