Hofje van Mevrouw Van Aerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hofje van Mevrouw Van Aerden
Ingang

Het Hofje van Mevrouw Van Aerden is een hofje en museum in Leerdam.

Het hofje is gebouwd in 1770 naar aanleiding van het testament van de in 1764 overleden Maria Ponderus, weduwe van Pieter van Aerden. Nog altijd biedt het huisvesting aan ongehuwde, protestantse dames. In de regentenkamer hangen diverse schilderijen uit de nalatenschap van Maria Ponderus, onder andere van Frans Hals.

Maria Ponderus had in haar testament bepaald dat het hofje gesticht moest worden, omdat haar drie kinderen kinderloos gestorven waren, en zij hen alle drie overleefd had. Hoewel zij zelf altijd in Den Haag gewoond had, is het hofje in Leerdam gesticht, omdat een belangrijke tak van de van Aerdens in Leerdam en omgeving woonden, en deze tak minder welvarend was dan de Haagse tak. Een andere reden was dat de Oranjes de grond waarop het kasteel van Leerdam gestaan had ter beschikking stelden.

Maria's man was eerder overleden, en had haar een aanzienlijke verzameling schilderijen, met o.a. schilderijen van Frans Hals, nagelaten. Deze hangt in de regentenkamer. Op 28 mei 2011 werd bekend dat er twee schilderijen zijn gestolen.[1] Op 2 november 2011 werden ze weer terug gevonden. [2]

Het hofje heeft het de status rijksmonument. Sinds 2007 is het hofje opengesteld als museum.

De niet bewoonde ruimten, zoals de regentenkamer en de raadzaal, worden geregeld gebruikt voor trouwerijen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]