Hollands Glorie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige radioprogramma, zie Hollands Glorie (radioprogramma)

Hollands Glorie is een boek van Jan de Hartog. Het boek werd uitgebracht in 1940 en is in 1976 verfilmd als televisieserie en uitgezonden door de AVRO. In 1977 werd van het boek een hoorspel gemaakt.

Verhaal[bewerken]

Hollands Glorie, roman van de zeesleepvaart van Jan de Hartog is een klassieke roman met de Zeesleepvaart als onderwerp. Het boek beschrijft het zware en gevaarlijke leven in de scheepvaart dat bovendien ook zeer slecht betaald werd. Het verhaal speelt aan het begin van de 20ste eeuw, tussen 1906 en 1920. De hoofdpersoon is zeeman Jan Wandelaar. Wandelaar begint als matroos, klimt op tot stuurman en wordt uiteindelijk een internationaal bekende kapitein in de zeesleepvaart. Het verhaal volgt Jan Wandelaar op zijn weg naar de top, een weg geplaveid met tegenslagen. Zo vergaat het schip de Furie waar Jan op vaart bijna, wordt hij ontslagen, verliest hij zijn huis, overlijdt zijn vrouw Nellie, komt hij in de gevangenis terecht en wordt zijn tweede vrouw Riekie doodgeschoten - en dat zijn dan nog maar een paar van de rampen die Wandelaar overkomen. Wandelaar wordt neergezet als een harde maar integere zeebonk die zich ondanks tegenslagen staande weet te houden. De rode draad in het verhaal is Wandelaars strijd tegen rederij Kwel & Co, een machtige rederij die alleen maar machtiger wil worden en daarbij geen middel schuwt ook niet als dat ten koste gaat van mensen. Door rederij Kwel & Co komt Wandelaar bijvoorbeeld in de gevangenis terecht, ook zit de rederij achter de dood van zijn vrouw Riekie. Halverwege het boek begint Jan zijn eigen sleepvaartbedrijfje: Wandelaar & Co, eerst met één boot maar hij koopt er al snel meer bij en wordt zo een concurrent van Kwel & Co. Aan het einde van het boek sluit Wandelaar min of meer vrede met Kwel & Co. Hij stelt een fusie voor tussen zijn bedrijf en dat van Kwel op voorwaarde dat Kwel aftreedt als directeur en zo geschiedt.

Televisieserie[bewerken]

In 1976 werd het boek verfilmd als televisieserie onder dezelfde titel als het boek, de serie werd in 1977 uitgezonden door de AVRO. De regie was in handen van Walter van der Kamp met de muziek van Tonny Eyk. In november 2008 verscheen de serie op dvd. In 2011 zond de AVRO de serie opnieuw uit.

Rolverdeling (compleet);

Hoorspel[bewerken]

Het hoorspel van Hollands Glorie werd uitgezonden door de AVRO in 1977. In het hoorspel werden de belangrijkste rollen gespeeld/gesproken door: Piet Römer, Sacco van der Made, Marijke Merckens Jan Borkus, Gees Linnebank, Hans Veerman en Canci Geraerdts.

Hollands Glorie in WO II[bewerken]

Hollands Glorie kwam uit in 1940, het boek heeft geen politieke lading maar werd door de titel en inhoud in de oorlog een bestseller in bezet Nederland en een symbool tegen de Duitse bezetter. De Hartog moest hierdoor onderduiken en vluchtte uiteindelijk naar Engeland.

Boek en dvd[bewerken]

Externe links[bewerken]