Hombre (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hombre
Regie Martin Ritt
Producent Irving Ravetch
Martin Ritt
Scenario Irving Ravetch
Harriet Frank, Jr.
Hoofdrollen Paul Newman
Fredric March
Richard Boone
Muziek David Rose
Montage Frank Bracht
Cinematografie James Wong Howe
Distributie 20th Century Fox
Première 21 maart 1967
Genre western, drama
Speelduur 111 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 5 860 000
Opbrengst $ 12 000 000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hombre is een Amerikaanse film van Martin Ritt die werd uitgebracht in 1967.

Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman (1961) van Elmore Leonard. Martin Ritt werkte voor de zesde en laatste keer samen met hoofdacteur Paul Newman.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Arizona aan het einde van de 19e eeuw. John Russell is een blanke man die als kind werd opgevoed door de Apachen. De Apachen hebben hem 'Hombre' gedoopt en hij is een van hen geworden. Op een dag verneemt Russell van Henry Mendez, een kennis, dat zijn vader is overleden en hem een pension, een stuk land en een gouden uurwerk heeft nagelaten. Russell is van plan het pension te verkopen om een kudde paarden te kopen. Per diligence reist hij af naar het stadje Bisbee, waar het pension zich bevindt. In de postkoets waarvan Mendez de koetsier is, krijgt hij het gezelschap van enkele andere personen: Jessie Brown, de grootmoedige uitbaatster van het pension dat Russell heeft geërfd, Alex Favor, een vertegenwoordiger van het Bureau of Indian Affairs en zijn vrouw Audra, Cicero Grimes, een zelfingenomen en vulgaire revolverheld en avonturier en een jong koppel, Billy Lee en Doris Blake.

De tocht verloopt niet echt aangenaam. De reizigers zitten dicht op elkaar gepakt en wanneer de indianen ter sprake komen ontstaan er spanningen omdat Russell hun verdediging op zich neemt. Russel beweert dat de regering de indianen om de tuin heeft geleid omdat die hen gedwongen heeft op onvruchtbaar land te wonen. De indianen worden zo uitgehongerd, temeer omdat het geld dat het indianenreservaat toekomt, door regeringsambtenaren wordt verduisterd. Als het duidelijk wordt dat Russell zelf een indiaan is verzoekt Favor hem uitdrukkelijk het gezelschap te verlaten en plaats te nemen naast de koetsier.

Als de postkoets wordt overvallen blijkt dat de overvallers handlangers van Grimes zijn. Ze bestelen de reizigers en zijn vooral uit op de grote som voor de indianen bestemd geld die Favor voor zich heeft gehouden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Paul Newman John Russell
Fredric March Alex Favor
Richard Boone Cicero Grimes
Diane Cilento Jessie Brown
Cameron Mitchell Frank Braden
Barbara Rush Audra Favor
Peter Lazer Billy Lee Blake
Maggie Bly Doris Blake
Martin Balsam Henry Mendez

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]