Hoofdplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Ernstige twijfel, niettegenstaande het rijkelijke gebruik van deze term in deze Wikipedia. Het is sowieso geen officiële aanduiding. Lijkt praktisch alleen gebruikt te worden bij de gerechtelijke indeling van Nederland: [1] en bij verouderde administratieve indelingen van de Nederlandse koloniën, en als synoniem voor 'hoofdstad' of 'belangrijkste plaats' in het algemeen.
Dit sjabloon is geplaatst op 24 april 2012.
Vraagteken

Met de informele term hoofdplaats kan worden verwezen naar de bestuurlijke of institutionele zetel, het administratieve centrum van een ambtsgebied (gemeente, arrondissement, district, gewest) of van een al dan niet geformaliseerde regio. De hoofdplaats of zetel van een meerledige, door herindeling gevormde gemeente is dan de plaats waar het gemeentehuis staat, veelal de grootste en/of (historisch) belangrijkste fusiepartner. Bij een intergemeentelijk samenwerkingsverband spreekt men van de centrumgemeente.

De hoofdplaats van een provincie, deelstaat of land noemt men doorgaans (en ook officieel) de hoofdstad. In Nederland is de hoofdstad echter Amsterdam, terwijl de regeringszetel Den Haag is. Nederland is daarin niet uniek.

Een hoofdplaats kan in voorkomende gevallen ook wel hoofddorp worden genoemd.[bron?] De plaats Hoofddorp dankt haar naam in historische zin aan het feit dat zij de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer is.[bron?]

Zie ook[bewerken]