Hoogland van Dekan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van India, met in het zuiden het Hoogland van Dekan (Deccan Plateau) en omringende bergketens

Het Hoogland van Dekan ook wel Deccan is een groot driehoekig hoogland op het Indiase Schiereiland in India. Het hoogland wordt begrensd door het Vindhya- en het Satpuragebergte in het noorden, de onderbroken bergketen van de Oost-Ghats in het oosten en de relatief hoog gelegen West-Ghats in het westen.

Het Hoogland van Dekan heeft een totale oppervlakte van zo'n 1,9 miljoen km² en is verspreid over acht Indiase staten, maar vooral toch Maharashtra, Karnataka en Andhra Pradesh. Het heeft in hoofdzaak een vrij vlak en golvend terrein en de hoogte varieert van honderd meter in het noorden tot duizend meter in het zuiden.

De naam "Dekan" of "Deccan" komt van het Sanskriet woord "dakshina", wat "het zuiden" betekent. Het hoogland helt langzaam af van west naar oost en er lopen meerdere belangrijke rivieren; zoals de Godavari, Krishna en de Kaveri. Het gebied is vrij droog, bestaande uit steppe en savanne, omdat het in de regenschaduw ligt van de beide Ghats, vooral die van de West-Ghats. Het klimaat, steppe- en savanneklimaat, varieert van hete zomers tot milde winters.

Zie ook[bewerken]