Hotels van Oranje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standbeeld van Koningin Wilhelmina, door de Hotels van Oranje in 2000 geschonken aan de gemeente Noordwijk

Hotels van Oranje is een hotelbedrijf aan de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk aan Zee. Het bestaat uit twee hotels, Hotel van Oranje en Beach Hotel, met tussenliggende vergaderzalen en bijgebouwen. Volgens eigen publicaties beschikken de hotels samen over 240 kamers.

Geschiedenis[bewerken]

In 1985 werd het "Boulevard Hotel", voorheen "De Zeeleeuw", overgenomen door Abraham Mol en Charles de Boer[1] Tot dit hotel behoorde ook een achtergelegen motel, waarvan de kamers voornamelijk werden verhuurd aan bollenpellers, die van elders kwamen om hier te werken. Dit motel heeft later plaats gemaakt voor parkeerruimte. In maart 1987 startte aan de ene kant van dit hotel de bouw van het "Beach Hotel" en aan de andere werd het vijf sterren "Hotel Oranje" geopend.[2] In januari 1989 kwam Hotel Oranje in financiële moeilijkheden en werd het door Mol en De Boer overgenomen. Organisatorische, maar vooral bouwkundige verbinding met het Boulevard Hotel zou nog jaren vergen.

In 1994 werd ook het Beach Hotel overgenomen en sindsdien noemt het bedrijf zich Hotels van Oranje. Later werden nog een tussenliggend restaurant en dito villa aangekocht. Vele bouwkundige aanpassingen kenmerkten het bedrijf. Zo werd het van oorsprong moderne Hotel Oranje-deel in 2002 van een klassieker exterieur voorzien. Het oorspronkelijke Boulevard Hotel is niet meer als hotel in gebruik, maar als kantoor- en conferentiecentrum.

Eind 2011 onthulde het bedrijf ambitieuze plannen voor afbraak van de Boulevard- en Beachvleugels, om deze te vervangen door een enorm hotel- en congrescomplex.[3] Op deze plannen kwam veel commentaar van omwonenden en andere betrokkenen. In februari 2013 stelde de gemeente Noordwijk randvoorwaarden op, voor welke herinrichting van het terrein dan ook. Hierop trok het hotel de genoemde bouwplannen in,[4] en ontvouwde zij een minder ambitieuze variant.[5]

Trivia[bewerken]

  • In Grand Café 't Elfde Gebod, onderdeel van het hotel, wordt op zaterdag het televisieprogramma Business Class opgenomen.

Externe links[bewerken]