Houtrust (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Kaartje van het houtrustterrein

Houtrust is een gebied in de Haagse Vogelwijk, waar vroeger de Houtrusthallen en bijbehorend sportcomplex was gelegen.

Geschiedenis[bewerken]

In de 17de eeuw werd Den Haag omringd door landgoederen, waar welgestelde Haagse bewoners de zomer verbleven om de binnenstad met haar drukte en stinkende grachten te ontvluchten. Landgoed Houtrust lag midden in een duinachtig jachtterrein.
In 1907 kreeg het landgoed al een recreatieve bestemming en werden er o.a. concerten gegeven.
In 1910 werd het sportcomplex Houtrust geopend.
In 1937 werden de Houtrusthallen gebouwd.
In 2002 werden de hallen afgebroken, nadat er betonrot in de dakconstructie was aangetroffen. Het stuk land kreeg een woonbestemming en schoolbestemming

Waterzuiveringsinstallatie[bewerken]

De waterzuiveringsinstallatie Houtrust wordt in 2007 ontlast door de bouw van de waterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder.

Nieuwbouw[bewerken]

In 2005 werd aangevangen met de bouw van twee gebouwen, die gezamenlijk 116 appartementen bevatten, Groot Houtrust en Klein Houtrust. Er waren vijfwoning bouwplannen ingediend. De gemeente Den Haag heeft gekozen voor het plan van Proper Stok Woningen BV naar ontwerp van DKV Architecten. In het ontwerp varieert het gebouw in hoogte van 4-10 verdiepingen, heeft beneden een fitnessruimte en een garage voor 200 auto's.

Het bestemmingsplan is in 2004 gewijzigd; op deze locatie is daarna ook de vestiging Houtrust van het Mariscollege gevestigd.

Literatuur[bewerken]