Hove (Engeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hove
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Hove (East Sussex)
Hove
Situering
Regio South East England
Graafschap East Sussex
District Brighton & Hove
Coördinaten 50° 50' NB, 0° 11' WL
Algemeen
Inwoners 91.900[1]
Overig
Postcode(s) BN3
Netnummer(s) 01273
Grid code TQ285055
Post town BRIGHTON
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Hove is een plaats in het bestuurlijke gebied Brighton & Hove, in het Engelse graafschap East Sussex gelegen aan de Engelse zuidkust van de regio South-East England. De plaats telt 91.900[1] inwoners. “Brighton & Hove” tellen samen 247.000 inwoners over een oppervlakte van 82 km². Samen vormen “Brighton & Hove” een “unitary authority”, dit is een type lokale overheid, verantwoordelijk voor alle lokale overheidsfuncties binnen het gebied. Zij stuurt dus lagere overheden aan en draagt verantwoordelijkheid voor wat deze lagere overheden doen. In het algemeen beslaan “unitary authorities” grote plaatsen of steden die groot genoeg zijn om onafhankelijk te kunnen functioneren in plaats van als onderdeel van een “county” (graafschap) of regionale bestuurlijke eenheid.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Plaatsen in het district Brighton en Hove zijn: Brighton, Hove, Kemptown, Bevendean, Whitehawk, Portslade en Rottingdean.

Brighton en Hove is een van de bekendste en grootste badplaatsen van Engeland. Er is een apart naaktstrand. De “jetset” van London troept er samen, men kent er een uitgebreid nachtleven op de dijk en in de binnenstad. Er zijn in totaal meer dan 400 pubs en vele nachtclubs. Er vinden over het hele jaar allerhande festivals plaats. Er zijn ook nog veel oude victoriaanse gebouwen. Brighton heeft een grote pier, veel groter dan de pier van Blankenberge. In de stad bevindt zich het opvallende door John Nash voor koning George IV verbouwde “Royal Pavillon”, de Koninklijke residentie voor de prins-regent.

In Brighton wordt jaarlijks een reünie gehouden van motorrijders met café-racers. Verder is Brighton bekend van de bomaanslagen van het ondertussen ontbonden Iers Republikeins Leger (I.R.A.) in 1984 op het Grand Hotel waar het jaarlijkse congres van de Conservatieve partij doorging van toenmalig eerste minister Margaret Thatcher. Vier mensen kwamen daarbij om het leven.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In de stad zijn twee universiteiten gevestigd: de Universiteit van Brighton (20.000 studenten) en de Universiteit van Sussex (10.000 studenten). Verder treft men er een dertigtal Engelse taalinstituten.

Brighton en Hove bezitten twee spoorwegstations met een rechtstreekse verbinding van slechts 51 minuten naar London Victoria Station. Verder zijn er snelle verbindingen naar plaatsen in de omgeving zoals Gatwick Airport, Reading, Portsmouth, Ashford. Er zijn ook verbindingen met verder gelegen Engelse steden zoals Manchester, Birmingham, Bristol. “Brighton & Hove” herbergt vier bekende musea: het Brighton Museum and Art Gallery, het “Booth Museum of Natural History”, het “Brighton Fishing Museum” en het “Brighton Toy and Model Museum”.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Op economisch vlak zijn er rond Brighton en Hove verschillende mediabedrijven gevestigd. Men spreekt er van “Sillicon Beach”. De regio is op economisch vlak de zesde belangrijkste van de 66 Engelse regio’s. In de stad staat de Engelse vestiging van American Express met meer dan 3.000 werknemers. De binnenstad kent vele mondaine handelszaken.

Op politiek vlak behaalde de Green Party in 2005 bij lokale verkiezingen er 22% van de stemmen, terwijl op landelijk Engels vlak deze formatie maar 1% behaalde. De districtszetel voor het Engelse Lagerhuis (Kamer van volksvertegenwoordigers) is in handen van de Labour party.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Op sportief vlak is de stad de thuishaven van de voetbalclub “Brighton & Hove Albion Football Club” die uitkomt in de Premier League. Ieder jaar organiseert men op het strand een strandvoetbaltornooi met internationale vedetten zoals Eric Cantona. Paardenliefhebbers kunnen terecht op de plaatselijke hippodroom en rugbyliefhebbers komen er ook voldoende aan hun trekken.

Geboren in Hove[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van den Weygaert Luc. 'Hove in de wereld'. Uitgeverij Ouderits, Hove, 2010, 26 blz.