Huang Zunxian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huang Zunxian
Huang Zunxian
Huang Zunxian
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 黄遵宪
Traditioneel 黃遵憲
Pinyin Huáng Zūnxiàn
Wade-Giles Huang Chun-Hsien
Jyutping (Standaardkantonees) wong4 zyun1 hin3
Zhuyin ㄏㄨㄤˊ ㄗㄨㄣˉ ㄒ一ㄢˋ
Standaardkantonees Wôong Chúun Hìen
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Wong Chuen-Hin
Yale (Standaardkantonees) wòhng jyūn hin

Huang Zunxian (Jiazhou, 27 april 1848 - aldaar, 28 maart 1905) (jiaxiang: Guangdong, Meizhou, Jiazhou) was een Chinees dichter, onderwijzer, staatsman en diplomaat uit de Qing-dynastie van Hakka afkomst.

Biografie[bewerken]

Huang Zunxian werd geboren in het Kantonese Jiazhou 嘉州 en ging op vierjarige leeftijd naar school. Toen hij tien was kon hij dichten. In 1876 begon hij te werken voor de staat.

In 1877 ging hij als diplomaat met He Ruzhang 何如璋 naar Japan, Amerika, Groot-Brittannië en Singapore. Huang ging grondig de moderne wetenschappen van deze landen bestuderen. Hij vond dat China gemoderniseerd moest worden. Hij zag hoe goed het met Japan afliep en schreef het boek "Riben Guo Zhi/日本国志" over de vernieuwingen in dat land. In de lente van 1882 bezocht hij San Francisco om te werken in de Chinese ambassade. Toentertijd zaten vele Chinese Amerikanen in de gevangenis zonder reden. Nadat Huang met een Amerikaanse ambtenaar had gesproken, konden ze vrij komen. In 1894 ging hij terug naar China.

In 1895 werd hij anchashi van de Chinese provincie Hunan. Met steun van Chen Baozhen 陈宝箴 maakte hij veranderingen op vele gebieden. Drie jaar later werd hij door keizer Guangxu benoemd tot ambassadeur van China in Japan.

Hij stierf op 58-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats.