Hufvudstadsbladet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorpagina van 10 Januari 1865

Hufvudstadsbladet (vaak afgekort als Hbl) is een Zweedstalige krant die uitkomt in Finland. De primaire doelgroep is de Zweedstalige minderheid in Finland, en bevindt zich rechts van het midden.

De redactie is gevestigd in Helsinki. 'Hufvudstadsbladet' zou vertaald kunnen worden als 'Krant voor de Hoofdstad'. Ook wordt de krant affectief wel Husis or Höblan genoemd.

De krant werd in 1864 opgericht door August Schauman. Het eerste nummer kwam op 5 december van datzelfde jaar uit. Aan het einde van de 19e eeuw was Hufvudstadsbladet de krant met de hoogste circulatie. In 1920 werd het bedrijf Hufvudstadsbladets Förlag och Tryckeri AB opgericht om de krant door te ontwikkelen. De directeur/grootaandeelhouder was Amos Andersson, die ook adjunct van de krant was tussen 1922 en 1936.

Er verschijnen wekelijks twee supplementen bij de krant: Vision met informatie over radio- en televisieprogramma's, en op zondag de Söndagsbilagan met informatie over cultuur en reizen. In 2004 schakelde Hufvudstadsbladet over van broadsheet naar tabloid. De laatste jaren ligt de circulatie iets boven de 50.000, waarmee het de tiende krant van Finland is.

Externe link[bewerken]