Huize 't Stort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huize 't Stort
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Locatie Amersfoortseweg 9, Maarn
Oorspr. functie Buitenplaats
Huidig gebruik Kantoor
Bouw gereed 1903
Verbouwing 1906, 1916, 1937
Bouwstijl Chaletstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508980
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Huize 't Stort is een in 1903 gebouwde buitenplaats in Maarn.

Rond 1900 werden op de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Daniël David Stuten kocht in 1901 het stuk grond van Huize 't Stort van Lagerwey uit Woudenberg. Het huis werd direct aan de spoorlijn Amsterdam - Elten gebouwd.

In 1906 volgde een verbouwing naar het ontwerp van de architect B.C. Hamer en werd het huis verhuurd aan Willem Hendrik III de Beaufort, zoon van Willem Hendrik II de Beaufort, de eigenaar van het ernaast gelegen landgoed Henschoten. Zo werd in 1906 de linkervleugel aangebouwd. In 1916 kocht S.P. van Eeghen het huis voor zijn dochter, Ada Wilhelmina, de vrouw van W.H. III de Beaufort. Er werden een nieuwe keuken en bijkeuken met slaapkamers gebouwd. Er volgden nadien nog vele kleine verbouwingen. In 1937 vond de laatste grote verbouwing plaats, namelijk de aanbouw van een eetzaal aan de noordzijde door de architecten C. Bos en D. Jansen. Na 1975 kreeg het huis een functie als kantoor.

De tuin van de villa kenmerkt zich door de schapenweide, grote vijver en het Zwitserse tuinontwerp. Tuin, villa, schuur annex hondenhok en het koetshuis zijn alle beschermd als rijksmonument.