Huize Maagdenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Huize Maagdenberg
voormalig Huize Maagdenberg, later verworden tot grand café
Locatie Venlo, Nederland
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Eigenaar Particulier
Huidige functie café-restaurant
Gebouwd in circa 1800
Gebouwd door familie Verwins
Monumentale status Gemeentelijk monument
Gebeurtenissen brand wachthuisje in 1836
Kaart
Huize Maagdenberg (Nederland)
Huize Maagdenberg

Huize Maagdenberg is een gemeentelijk monument en voormalig landhuis in de Venlose wijk Leutherberg. Het werd gebouwd rond het jaar 1800. Later werd het in gebruik genomen als grand café.

Omschrijving landgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Het landgoed Maagdenberg met circa dertig hectare grond lag op de weg van Venlo naar Leuth. Over het landgoed, langs de Maagdenbergweg, liep de Maagdenbergbeek. Aan de oostzijde van het landgoed lag de Galgenberg, waar criminelen werden opgehangen of gevierendeeld. De naam Maagdenberg zou er op wijzen dat zusters Dominicanessen in dit gebied grond bezaten, terwijl anderen de naam in relatie brengen tot de maagdelijkheid van het landschap in vergelijk met de beboste steilrand.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk waren leden van de familie Verwins de eerste bewoners van het gebied. Zij hadden niet alleen een groot deel van het gebied tussen de Waterleidingsingel en de Leutherweg in bezit, maar ook een gedeelte aan de zuidwestkant van de Leutherweg/Maagdenbergweg. De Maagdenberg was onder de Verwins een groot type hoeve met bouwland, weilanden en heide.

Het landgoed werd van 1830-1836 bewoond door generaal Mathieu Laurent Joseph de Brialmont, later minister van oorlog van België. Vanaf 1830 behoorde hij tot de troepen van de Belgische generaal Nicolas Joseph Daine en hielp deze bij diens eenvoudige inname van Venlo. Hij kwam in het bezit van het landgoed door zijn huwelijk met de Venlose Anna Maria Verwins. In 1836, toen redemptoristen predikten in Venlo, vonden enkele schermutselingen plaats tussen gelovigen en de Belgische militairen. Op de laatste avond van deze schermutselingen brandde een wachthuisje op het landgoed af. In het proces dat volgde werd de deken veroordeeld tot één nacht celstraf en 25 franc boete. Op 10 november 1836 werd dit vonnis in Tongeren vernietigd.

In 1871 heeft de toenmalige bewoner jonkheer K.H. Röell gedeelten ervan verbouwd en vermoedelijk is toen het huidige neoclassicistische karakter ontstaan.

In 1911 werd achter het hoofdgebouw door de Franciscanen een kapel gebouwd, gewijd aan Onze lieve vrouw van Lourdes. Tot 1921 werden hier missen gehouden. In dat jaar werd een nieuw kerkgebouw aan de Maagdenbergweg ingezegend. De kapel aan de Leutherweg werd hierna verbouwd tot patronaat en gemeenschapsruimte, die onder andere door de parochiale carnavalsvereniging De Wien wordt gebruikt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]