Humbucker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gitaarelementen (links een dubbelspoelselement, midden en rechts enkelspoelselementen)
Schematische afbeelding van een single coil en een humbucker
Stelschroeven op een humbucker van Gibson

De Humbucker is een dubbelspoels-gitaarelement. Het geluid is warmer en voller dan een enkelspoels-gitaarelement ('single coil') en bekend van gitaristen als B.B. King, James Hetfield (Metallica), Richard Kruspe (Rammstein), Slash (Guns N' Roses) en Angus Young (AC/DC).

De Gibson-technicus Seth Lover vond in 1955 de humbucker uit. Dit loste het probleem op van de brommende 'single coil pick-up'. Humbuckers zijn in serie geschakeld en staan in tegenfase met onderling een tegengesteld magnetisch veld. Doordat het magnetische veld tussen beide spoelen aangebracht wordt, vormen beide spoelen met de snaren een gesloten magnetische kring. Als de snaren bewegen in deze gesloten magnetische kring, dan varieert het magnetische veld in de spoelen en wordt er een elektrische spanning opgewekt.

Doordat de snaren over een grotere lengte in het magnetische veld zitten, komt de grondtoon harder door dan de hogere harmonischen. Een wisselend magnetisch veld buiten de kring zal, vanwege vanwege de schakeling in tegenfase, weinig invloed uitoefenen, mits beide spoelen gelijke eigenschappen bezitten. Dit geldt zowel voor 50 hertz als hoogfrequentere magnetische stoorbronnen.

Doordat de twee spoelen samen een dubbel aantal wikkelingen tellen, verdubbelt de door de snaren opgewekte spanning. Doordat ook de impedantie is verdubbeld is het outputsignaal niet dubbel zo krachtig, maar wel een stuk krachtiger dan bij een enkele spoel. Door de breedte van het opneemveld worden de harmonische snaartrillingen verminderd, wat een vetter geluid geeft. Veel Fender-gitaarliefhebbers ervaren dit geluid als onprettig en verkiezen de single coil boven de humbucker.

In de tekening bevindt zich onder beide spoelen de magneet waarbij het magnetisme via de ijzeren stelschroeven doorloopt naar boven en dezelfde polariteit houdt boven het element. In sommige spoelen bevinden zich ook magneetstaafjes die het totale magnetisch veld versterkt, waardoor de humbucker een nog grotere output geeft. De notatie N en S boven de spoelen is in de tekening foutief aangegeven.