Hyperthermie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Hyperthermiesyndroom is een toestand van het lichaam waarbij er een ongecontroleerde stijging van de temperatuur plaatsvindt door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. De lichaamstemperatuur zal stijgen zonder een verhoogde instelling van de inwendige thermostaat. Dit onderscheidt hyperthermie van koorts.

Oorzaken van hyperthermie[bewerken]

Behandeling[bewerken]

Hypertermie kan al snel levensbedreigend worden indien er niet adequaat ingegrepen wordt. Te nemen maatregelen kunnen bestaan uit:

  • Het stoppen van de uitlokkende factor, bijvoorbeeld bij een zonnesteek wordt het slachtoffer naar een koele plaats met schaduw gebracht
  • Fysieke afkoeling met water en/of ijs
  • Specifieke therapie zoals medicatie.

Symptomen[bewerken]

  • hittekramp
  • hoofdpijn
  • duizeligheid, zwakte
  • desoriëntatie
  • stuipen
  • bewusteloosheid
  • Verstoorde ademhaling


Hyperthermie als behandeling[bewerken]

Daarnaast is hyperthermie ook een behandeling van kanker met behulp van warmte.[1]

Hyperthermie betekent letterlijk ‘verhoogde temperatuur’.

Hyperthermie kan op zichzelf kankerceldodend zijn, maar dat is slechts beperkt en alleen bij hoge temperaturen >42°C. Het belangrijkste toepassingsgebied van hyperthermie is daarom de combinatie met radiotherapie of chemotherapie. Effecten van beide behandelingsvormen worden duidelijk versterkt door toevoeging van hyperthermie, ook al bij relatief lage temperaturen (39 - 42°C). Het omringende, gezonde weefsel wordt door deze hoge temperatuur niet aangetast.

Er zijn verschillende vormen van een hyperthermie-behandeling. De meest belangrijke zijn:

Oppervlakkige hyperthermie: deze techniek wordt toegepast wanneer de tumor niet dieper dan 4 cm onder de huid zit.

Diepe hyperthermie: deze techniek wordt toegepast wanneer de tumor zich meer dan 4 cm onder de huid bevindt.

Total Body Hyperthermie: met deze techniek wordt het gehele lichaam onder een thermodeken door middel van verwarmingslampen verwarmd tot een temperatuur van 39 graden, waarna deze langzaam afzakt tot de normale waarde of een lichte koorts. Hierna kan aansluitend een lokale behandeling plaatsvinden.

Voor het opwekken van de benodigde warmte wordt microgolfstraling gebruikt. Dit is eenzelfde soort straling als in een magnetronoven wordt toegepast. Ook de fysiotherapeut gebruikt microgolfstraling, bijvoorbeeld bij de behandeling van bepaalde gewrichtsklachten.

Zodra de straling in het lichaam komt, wordt de bestraalde plaats warm. Het normale weefsel mag verwarmd worden tot maximaal 44°C; binnen het kankerweefsel mogen hogere temperaturen ontstaan. Deze hogere temperatuur heeft een schadelijk effect op de kankercellen. Bij oppervlakkige hyperthermie stijgt de temperatuur meestal binnen 10 minuten tot de gewenste hoogte. Bij diepe hyperthermie is meestal een opwarmtijd van 15 tot 30 minuten nodig. Hoe langer de hoge temperatuur wordt gehandhaafd, des te groter is het effect van de hyperthermiebehandeling.

De behandeling wordt in principe poliklinisch gegeven. Het aantal behandelingen is afhankelijk van een radiotherapie- of chemotherapieschema.

Daarnaast bestaan er ook wetenschappelijke artikelen over de positieve effecten van hyperthermie behandelingen zonder radiotherapie, chemotherapie of hormoontherapie. Zelfs bij hooggradige tumoren.

Hyperthermie wordt in Nederland bij verwijzing toegepast in het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam), het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) of het Instituut Verbeeten (Tilburg). En zonder verwijzing in het Centrum Hyperthermie (Privé kliniek Amsterdam).