I'll Be Home for Christmas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de aflevering van ER, zie I'll Be Home for Christmas
I'll be home for Christmas, if only in my dreams. Ardennenoffensief

I'll Be Home for Christmas is een kerstliedje, dat in 1943 door Bing Crosby werd opgenomen en een top tien hit werd. 'I'll be Home for Christmas is sindsdien een standaard kerstlied geworden.

Beschrijving[bewerken]

Het lied wordt gezongen vanuit het standpunt van een Amerikaanse soldaat die overzee, in Europa, gelegerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog; hij vertelt zijn familie dat hij snel naar huis zal komen en dat men kerstvoorbereidingen moet treffen, waaronder sneeuw, maretak en cadeautjes bij de boom. Het liedje eindigt melancholiek, wanneer de soldaat zegt: I'll be home for Christmas, if only in my dreams.[1] Het lied werd geschreven door de Amerikaanse tekstschrijver Kim Gannon en de Joods-Amerikaanse componist Walter Kent. Buck Ram, die al eerder een gedicht en een lied met dezelfde titel had geschreven, werd genoemd als medeschrijver van het lied na een rechtszaak. In de oorspronkelijke versie van 1943, gezongen door Bing Crosby en opgenomen door Decca Records, werden alleen Walter Kent en Kim Gannon als schrijvers genoemd. Latere versies noemen ook de naam van Buck Ram.

Op 4 oktober 1943 nam Crosby het liedje, onder de titel "I'll Be Home For Christmas (If Only In My Dreams)" op met het John Scott Trotter Orchestra voor Decca Records; de opname werd als 78 toeren single uitgebracht en in 1946 heruitgebracht. Binnen een maand na de uitgave bereikte het nummer een hoge notering in de hitparade. Ook het jaar daarop kwam het nummer in de hitlijsten voor. Het Amerikaanse War Department bracht ook de versie van Crosby uit die hij op 7 december 1944 opnam in de Kraft Music Hall met het Henderson Choir. [2][3] Het lied raakte het hart van de meeste Amerikanen, soldaten en burgers, die zich midden in de Tweede Wereldoorlog bevonden en Crosby kreeg voor zijn vertolking zijn eerste gouden plaat. "I'll Be Home for Christmas" werd het meest gevraagde lied in Amerikaanse kerstshows. Yank, the Army Weekly schreef dat Crosby meer had gedaan voor het moreel van de troepen dan iemand anders.