IJdoornlaanbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IJdoornlaanbrug
IJdoornlaanbrug gezien vanuit het oosten, met de Buikslotermeerdijk op de voorgrond
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Noord
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 56′ OL
Overspant Noordhollandsch Kanaal
Brugnummer 970
Bouw
Ingebruikname 1983
Gebruik
Weg IJdoornlaan (s117)
Architectuur
Type ophaalbrug
IJdoornlaanbrug (Amsterdam-Centrum)
IJdoornlaanbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De IJdoornlaanbrug (brug 970), ook wel de Bannebrug genoemd, is de officieuze benaming van een ophaalbrug over het Noordhollandsch Kanaal in Amsterdam-Noord. De brug ligt in de IJdoornlaan, die hier de Amsterdamse stadsroute s117 vormt, en verbindt het Buikslotermeerplein in het oosten met Banne Buiksloot en het BovenIJ Ziekenhuis in het westen. De nieuwe stadswijk Elzenhagen ligt ten oosten van de brug.

De brug is ontworpen door Dirk Sterenberg (Publieke Werken) en in september 1983 in gebruik genomen. Oorspronkelijk had de brug al in 1978 in gebruik moeten komen maar door problemen met de balans van de brug ontstond een vertraging van vijf jaar. Tot die tijd moest het verkeer van west naar oost via "Oud-Noord" omrijden. De lange duur van de bouw bezorgde deze brug de bijnaam Brug der Zuchten.[1] De ingebruikname van de brug gaf het verkeer tussen de wijken Banne Buiksloot en Buikslotermeer een aanzienlijke tijdwinst.

De buslijnen 34 en 36 van het GVB, lijn 392 (R-net) en N92 (nachtbus) van Connexxion en lijn 319 van EBS rijden over de brug.

In 2016 kwam de naam van de brug ter sprake bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Bij een controle over de brugnamen bleek dat de naam niet voldeed aan de richtlijnen, die gelden om opgenomen te kunnen worden in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Er zal een inspraakronde plaats vinden waarna wordt beslist of de naam officieel erkend wordt of dat de brug alleen het brugnummer zal behouden.[2]