ILOVEYOU

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ILOVEYOU
Basisinformatie
Technische naam VBS/Loveletter
Type computerworm
Aangetaste systemen Windows
Ontdekking 5 mei 2000
Programmeertaal VBScript
Land van herkomst Vlag van de Filipijnen Filipijnen
Dreigingsanalyse
Level 8
Aantal besmettingen 50 miljoen
Verspreiding e-mailbijlage
Schade
Schadelevel US$ 8,7 miljard
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De ILOVEYOU worm, ook wel bekend als VBS/Loveletter en Love Bug worm, is een computervirus geschreven in VBScript.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De uiterst effectieve worm heeft zijn oorsprong in Manilla op de Filipijnen, waarna het via Hongkong de rest van de wereld besmette. Het is voor het eerst in een mailbox gezien op 3 mei 2000 in een mail met als onderwerp "ILOVEYOU" en als bijlage "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs".

De worm was zeer effectief door de volgende oorzaken:

  • De VBScripts die hij gebruikte waren niet nieuw, maar nog nooit op zo'n schaal gebruikt voor een virus. Daardoor ontbraken beveiligingen en kon het virus zijn gang gaan.
  • De naam die het gebruikte, en de namen van de onderwerpen en bijlagen hadden een sterke psychologische invloed op mensen.
  • De worm was geschreven voor Microsoft Windows, een wijdverspreid besturingssysteem.

Effecten[bewerken | brontekst bewerken]

De ILOVEYOU-worm leidde tot circa 5,5 tot 8 miljard dollar aan schade, waarmee het de een van de schadelijkste wormen is. De schade werd veroorzaakt doordat de worm belangrijke bestanden, maar ook muziek en andere multimedia overschreef met een kopie van zichzelf en zich vervolgens door het adresboek van het slachtoffer verspreidde.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De massale verspreiding richting het westen begon toen mensen op hun kantoren arriveerden en berichten tegenkwamen verstuurd door mensen uit Hongkong en omstreken. Omdat het virus de adresboeken van gebruikers gebruikte, leek het vaak alsof de mailtjes van een kennis kwamen en werden ze als veilig beschouwd. Voor een paar gebruikers was dat alles wat het virus nodig had om duizenden mails te genereren die mailsystemen platlegden, en duizenden bestanden op werkstations en toegankelijke servers overschreven.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De worm is geschreven in VBScript. De gebruiker moet het script uitvoeren. De worm voegt sleutels aan het register van Windows toe, om te zorgen dat hij bij een herstart opnieuw gestart wordt. Ook worden *.JPG, *.JPEG, *.VBS, *.VBE, *.JS, *.JSE, *.CSS, *.WSH, *.SCT, *.HTA bestanden overschreven door de worm met een kopie van zichzelf, en wordt de extensie .VBS toegevoegd. Ook *.MP4, MP3 en *.MP2 bestanden worden opgezocht, verborgen en er wordt een kopie van de worm gemaakt met de extensie .VBS. Dan stuurt de worm zich door naar alle contacten uit het Microsoft Office Outlook-adresboek.