Impressions pour le piano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Impressions pour le piano
Componist Alf Hurum
Soort compositie miniaturen
Gecomponeerd voor piano
Opusnummer 4
Compositiedatum 1912
Opgedragen aan Nils Larsen
Vorige werk opus 3: For piano
Volgende werk opus 5: Akvareller
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Impressions pour le piano is een verzameling composities van Alf Hurum. Hurum schreef de werkjes tijdens een verblijf in Parijs, de klank refereert aan die van muziek van Claude Debussy. Hurum was een van de weinige impressinisten binnen de Noorse muziekwereld. Collegacomponist Otto Winter-Hjelm vond het in 1911 veelbelovend, maar niet passend binnen de Noorse cultuur. Deze componist moest wennen aan de hele-toonstoonladder.

Hurum gaf Impressions in eigen beheer uit. In het buitenland (met name Denemarken) verschenen ze via Edition Wilhelm Hansen.

De drie deeltjes:

Het is niet duidelijk of Hurum de Notre-Dame van Parijs bedoelt met deel 1. De werkjes zijn opgedragen aan de pianist Nils Larsen. Larsen speelde de drie werkjes tijdens een concert op 13 december 1913 samen met de drie deeltjes van Akvareller. Ook speelde hij het tijdens een concert op 18 september 1918, dat geheel gewijd was aan werken van Alf Hurum. Notre Dame kreeg haar première al op 18 januari 1913, toen ook Vandliljen uit Akvareller werd gespeeld.