Naar inhoud springen

Impressum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drukkersmerk vanaf 1620

Een Impressum is een in Duitsland wettelijk verplichte verklaring van het eigenaar- en auteurschap van een document. Het dient in alle in Duitsland of in andere Duitstalige landen gepubliceerde boeken, kranten, tijdschriften en websites aanwezig te zijn.

Omdat er geen vergelijkbare wetgeving in Nederland is, is er geen eenduidige juridische vertaling. De dichtstbijzijnde Nederlandse term is colofon.

De Telemediengesetz (mediawet) verplicht Duitse websites tot het hebben van een Impressum. Dit moet informatie bevatten over de uitgever, inclusief naam en adres, telefoonnummer of e-mailadres, Kamer van Koophandelnummer, belastingnummer en andere informatie, afhankelijk van het type bedrijf. Alle websites die zijn gepubliceerd door Duitse individuen of organisaties vallen onder de wet, dus niet alleen websites met een .de domein.

In het geval van Nederlandse dienstverlenende websites staan er in het Burgerlijk Wetboek voorschriften over het vermelden van contact- en bedrijfsgegevens. (3:15d BW) & (6:230m BW).

Drukkersmerk van C J Visscher

In de cartografie wordt het Impressum ook wel drukkersmerk genoemd. Sommige impressa zijn al honderden jaren oud en nog steeds in gebruik. Zo stamt het impressum van de firma Elsevier uit 1620.

Impressum kan ook slaan op de 'moet' ofwel de indruk op het papier van de koper- of staalplaat na het drukproces.