In Utero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
In Utero
Studioalbum van Nirvana
Uitgebracht 21 september 1993
Opgenomen 12 februari-26 februari 1993
Genre grunge & rock
Duur 41:11 (68:33)
Label(s) DGC Records
Producent(en) Steve Albini
Chronologie
1992
Incesticide
  1993
In Utero
  1994
MTV Unplugged in New York
Portaal  Portaalicoon   Muziek

In Utero is het derde en laatste studioalbum van de Amerikaanse grunge band Nirvana. Het album kwam in september 1993. Als opvolger van het enorme commerciële succes dat Nevermind was, kon In Utero rekenen op erg veel aandacht van de media. Het album betekende voor Nirvana een terugkeer naar het oorspronkelijke minder gekuiste geluid. Kurt Cobain, de zanger van Nirvana, vreesde dat na het grote succes van Nevermind veel fans de groep zouden verloochenen. De producer Steve Albini werd ingehuurd om de band te voorzien van het gewenste grungy geluid.

In Utero kwam binnen op #1 zowel in de Verenigde Staten als Australië. De nummers "Heart-Shaped Box", "Rape Me" en "All Apologies" werden hits. Hoewel het commercieel gezien een minder groot succes was dan Nevermind, werden van het album toch meer dan zes miljoen keer exemplaren verkocht. Toen het album uitkwam was het 'het best verkopende album in één week tijd', hoewel "Vs." van Pearl Jam enkele weken later dit record op zijn beurt zou verpulveren.

De opnames voor In Utero begonnen begin 1993 in de Pachyderm Studios, die door Nirvana werden afgehuurd onder de naam 'The Simon Ritchie Bluegrass Ensemble'. Steve Albini werd pas op het allerlaatste moment aangetrokken als producer, omdat Kurt Cobain diens werk met The Pixies zo goed geslaagd vond.

Het echte opnemen begon op 12 februari en duurde exact twee weken. De meeste nummers werden in één enkele take opgenomen, maar veel tijd ging verloren toen bepaalde instrumenten en versterkers niet op tijd werden geleverd. In tussentijd amuseerde Kurt Cobain zich naar verluidt met zogenaamde prank calls naar onder andere Gene Simmons en Eddie Vedder.

De totale kosten van het opnameproces waren 124,000 dollar, waarvan 100,000 dollar ging naar het loon van Albini. Toen de eerste lp's werden proefgedrukt, kwamen in eerste instantie vooral reacties binnen. Geffen wilde het album eerst zelfs niet uitgeven. Onder druk van zoveel negatieve kritieken, plooide Cobain en vroeg aan Albini om enkele nummers te hermixen. Deze nummers werden "Heart-Shaped Box", "Pennyroyal Tea" en "All Apologies".

Toen In Utero uitkwam, was er kritiek op het nummer "Rape Me" ("Verkracht mij") hoewel Cobain zelf bij hoog en laag zou blijven beweren dat het lied juist een anti-verkrachtingsnummer was. Grote supermarkten zoals Wal-mart en K-mart weigerden het album te verkopen, wat ervoor zorgde dat een 'gekuiste' versie het licht zag, waarin "Rape Me" vervangen werd door "Waif Me".

Trivia[bewerken]

 • Oorspronkelijke titels van het album waren "Verse Chorus Verse" en "I Hate Myself And I Want to Die". "In Utero" werd uiteindelijk gekozen, en is afkomstig uit een gedicht van Courtney Love.
 • Volgens Kurt Cobain was de sound van In Utero vooral gebaseerd op "Red" van King Crimson.
 • Het nummer "Sappy" was oorspronkelijk bedoeld voor dit album, maar werd op het laatste moment er toch afgehaald.

Nummers[bewerken]

Alle nummers geschreven door Kurt Cobain

 1. "Serve the Servants" – 3:34
 2. "Scentless Apprentice" (Cobain/Grohl/Novoselic) – 3:47
 3. "Heart-Shaped Box" – 4:39
 4. "Rape Me" – 2:49
 5. "Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle" – 4:07
 6. "Dumb" – 2:29
 7. "Very Ape" – 1:55
 8. "Milk It" – 3:52
 9. "Pennyroyal Tea" – 3:36
 10. "Radio Friendly Unit Shifter" – 4:49
 11. "Tourette's" – 1:33
 12. "All Apologies" – 3:50
 • "Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip" (Cobain/Grohl/Novoselic) – 7:33 (Dit nummer, dat aangegeven staat als "devalued American dollar purchase incentive track" is enkel beschikbaar op Europese en Australische versies van het album. Het is een jamsessie opgenomen in januari 1993, en begint 20 minuten na het einde van "All Apologies".)

Credits[bewerken]

Externe links[bewerken]