Naar inhoud springen

Intermoleculaire krachten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Look Sharp! (overleg | bijdragen) op 15 dec 2018 om 15:20. (Wijzigingen door 84.199.14.162 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 2A02:1812:C01:9600:4814:764D:7003:13A7)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Aantrekkingskracht tussen twee moleculen waterstofchloride.

In de natuur- en scheikunde zijn intermoleculaire krachten de krachten die werkzaam zijn tussen moleculen. Talrijke fysische eigenschappen van chemische verbindingen, zoals smeltpunt, kookpunt, oppervlaktespanning en oplosbaarheid, worden bepaald door intermoleculaire krachten. Het tegengestelde van intermoleculaire krachten zijn de intramoleculaire krachten: de krachten die binnen ieder willekeurig molecuul optreden tussen de atomen en subatomaire deeltjes van een gegeven stof.

De voornaamste intermoleculaire krachten die tussen neutrale (zonder elektrische lading) moleculen optreden zijn respectievelijk de dipoolkrachten, de geïnduceerde dipoolkrachten en de londonkrachten. Samen worden ze de vanderwaalskrachten genoemd. Ion-dipoolinteracties (bij in water opgeloste ionen) en waterstofbruggen zijn andere voorbeelden van intermoleculaire krachten.

Zie ook