International Council of Museums

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De International Council of Museums (Internationale Raad van Musea), kortweg ICOM, is een internationale organisatie waarvan zowel musea als museummedewerkers en restauratoren lid kunnen zijn. ICOM is opgericht in 1946 en is een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie. Wel onderhoudt ICOM relaties met UNESCO, als een van de vier grote internationale koepelorganisaties op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed. (De andere zijn ICOMOS (monumenten), ICA (archieven) en IFLA (bibliotheken.)

ICOM beperkt zich in haar doelstellingen niet alleen tot het erfgoed dat in musea of particuliere collecties is opgenomen. Naast dit primaire doelgebied richt ICOM zich ook op ander erfgoed, zowel natuurlijk als cultureel, zowel materieel als niet-materieel. ICOM is gevestigd in Parijs.

ICOM kent zowel nationale en internationale comités. Leden van een nationaal comité zijn direct lid van de internationale organisatie. In totaal zijn er 118 nationale comités, waaronder Vereniging ICOM Nederland. Door tevens aan te sluiten bij een van de 30 internationale comités (waaronder bijvoorbeeld ICOFOM en ICOMMPR) kunnen haar meer dan 35.000 leden zich binnen een museaal specialisme internationaal op de hoogte houden.

Internationale Comités IC's[bewerken]

ICOFOM
ICOM-CC
ICOMMPR
ICAMT

Externe links[bewerken]