Internationale luchthaven van Mexico-Stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aeropuerto Internacional Benito Juárez
Aeropuerto Internacional Benito Juárez
Aeropuerto Internacional Benito Juárez
IATA: MEX ICAO: MMMX
Algemene informatie
Opgericht 1 maart 1929
Type Publiek
Eigenaar Grupo Aeroportuario de la Ciudad de México
Plaats Mexico-Stad
Hoogte 2.238 m
Coördinaten 19° 26′ NB, 99° 4′ WL
Website http://www.aicm.com.mx/
Locatie in Mexico
Internationale luchthaven van Mexico-Stad (Mexico)
Internationale luchthaven van Mexico-Stad
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
05R/23L 3.952 m Asfalt – PCN 100FDXT
05L/23R 3.952 m Asfalt – PCN 100FDXT
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Internationale luchthaven Benito Juárez (Spaans: Aeropuerto Internacional Benito Juárez, Engels: Benito Juárez International Airport), ook wel internationale luchthaven van Mexico-Stad (Spaans: Aeropuerto Internacional de la Ciudad de México, Engels: Mexico City International Airport), is de belangrijkste luchthaven van Mexico-Stad en de grootste van het land.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegveld bevindt zich in het district Venustiano Carranza. Het ligt op ongeveer5 kilometer ten oosten van het centrum van de stad en ligt redelijk omsloten door woonwijken. Gemeten naar aantallen passagiers was het in 2015 de grootste luchthaven van Latijns-Amerika en de 45e ter wereld.[1]

De luchthaven met vijf banen werd geopend in 1929 op de plaats van een voormalig militair vliegveld. Het vliegveld is genoemd naar de negentiende-eeuwse president Benito Juárez al werd deze naam pas in 2006 geïntroduceerd. In 1943 werd het vliegveld officieel opengesteld voor internationaal vliegverkeer. In 1951 werd een nieuw baan in gebruik genomen en een jaar later volgde de eerste terminal. In de zeventiger jaren werden drie banen gesloten waardoor er twee parallelle banen overbleven. In 1980 werd de capaciteit van de terminal verdubbeld. Door de aanhoudende groei werd in 2007 een tweede terminalgebouw geopend. In 2017 maakten 44,7 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven.

In december 2013 werden plannen concreet voor een belangrijke uitbreiding van de luchthaven.[2] Ten oosten van de bestaande locatie ligt een stuk braakliggend land om het Texcocomeer met een omvang van 5000 hectare. Met het bouwrijp maken van dit land wordt in 2014 gestart en het project vergt een investering van ongeveer US$ 5 miljard.[2]

Het vliegveld heeft twee start- en landingsbanen en terminals, een voor binnenlandse vluchten en een voor internationale. Het is de thuisbasis van Aeroméxico. KLM vliegt tussen Schiphol en Mexico-Stad. Het vliegveld heeft geen directe verbinding met België.

Vanaf de luchthaven van Mexico-Stad zijn er busverbindingen met Cuernavaca, Puebla, Querétaro, Toluca, Pachuca, and Córdoba. Verder is het mogelijk over te stappen op vliegtuigen naar vrijwel alle grote steden in Mexico.

Passagiers – in miljoenen
Laatst aangepast op 12 januari 2018.