Iolu Abil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a01:cb05:8c02:3400:ecf4:652e:e57f:594b (overleg) op 1 sep 2019 om 18:57. (Ik specificeerde zijn exacte geboortedatum volgens de Franse versie van Wikipedia.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Iolu Abil
Iolu Abil
Geboren 1942
Lauaneai (Nieuwe Hebriden)
Politieke partij Vanua'aku Pati
President van Vanuatu
Huidige functie
Aangetreden 2 september 2009
Voorganger Maxime Carlot Korman (waarnemend)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Iolu Johnson Abil (Lauaneai (Nieuwe Hebriden), 17 februari 1942) is sinds 2 september 2009 de president van Vanuatu.

Biografie

Iolu Abil werd geboren op het eiland Tanna in de provincie Tafea in het dorpje Lauaneai. Tijdens zijn geboorte in 1942 maakte Tanna deel uit van de Nieuwe Hebriden. Abil bezit de titel Yaniniko, een functie op het eiland Tanna, deze overerfbare titel kreeg hij van zijn grootvader, Joe Yautim, die stamhoofd van het eiland was. Abils vader was ook stamhoofd op het eiland.

Abil bezocht de lokale basisschool in Lenakel en ging van 1956 tot 1958 naar de middelbare school in Onesua. Hij is een Ouderling van de presbyteriaanse kerk van Vanuatu.

Carrière

Abil werkte in de jaren zestig bij enkele coöperaties. Later studeerde hij twee jaar in het Verenigd Koninkrijk. In 1973 volgde hij drie maanden lang enkele management- en administratiecursussen aan de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan in Fiji.

Hij maakte deel uit van het eerste kabinet sinds de onafhankelijkheid van Vanuatu. In november 2004 werd hij interimombudsman van Vanuatu, in april 2005 werd hij opgevolgd door Peter Taurakoto. Abil heeft ook enkele functies in bedrijfsraden gehad, onder andere als voorzitter van de nationale luchtvaartmaatschappij Air Vanuatu.

Presidentschap

Op 2 september 2009 werd Abil verkozen tot president door het verkiezingscomité bestaande uit de 52 parlementsleden en de zes provinciale overheidsbazen. Abil won van zes andere kandidaten met 41 stemmen. Hij werd in de derde ronde tijdens de tweede stemdag verkozen. De eerste twee rondes haalde geen van de kandidaten de benodigde tweederdemeerderheid. In de eerste ronde kreeg de vorige president, Kalkot Mataskelekele, veel steun.