Ionikos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ionikos FC)
Ionikos
Ionikos
Naam Ionikos Nikaias
Opgericht 1965
Stadion Neapolis Public Stadion
Capaciteit 6.000
Voorzitter Thodoris Tsirigotis
Eigenaar Giannis Tsirigotis
Trainer Vlag van Griekenland Georgios Simos
Competitie Super League 2
Thuis
Uit
Alternatief
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Ionikos Nikaias (Grieks: ΠΑΕ Ιωνικός Νίκαιας) is een Griekse voetbalclub uit Nikaia, een voorstad van Piraeus. De club werd in 1965 opgericht na een fusie tussen Nikea Sport Union en Aris Piraeus.

In 1989 promoveerde de club voor het eerst naar de hoogste klasse en degradeerde terug na twee seizoenen. Ionikos keerde eenmalig terug voor 1992/93 en kon dan opnieuw na één seizoen tweede klasse terugkeren en dit keer redde de club zich net van degradatie. Het tweede seizoen eindigde dit keer niet slecht maar werd afgerond met een achtste plaats. Twee jaar later werd zelfs de vijfde plaats gehaald. Die werd in 1999 opnieuw bereikt, Ionikos was nu een vaste waarde in de competitie en mocht deelnemen aan de Uefacup.

In seizoen 1999/00 werd een zesde plaats gehaald en de bekerfinale. De volgende seizoenen ging het telkens een beetje slechter. Seizoen 2006/07 werd desastreus en behaalde slechts negen punten, waarvan er ook nog eens vijf werden afgetrokken waardoor de club op de troosteloze laatste plaats eindigde. In het seizoen van 2022/23 degradeerde de club wederom naar het tweede niveau, nadat de club 2 seizoenen aanwezig was op het hoogste niveau. De club behaalde een 13e plaats in de Super League.

Bekende (ex-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Finalist: 2000

Ionikos in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

#R = #ronde, T/U = Thuis/Uit, W = Wedstrijd, PUC = punten UEFA coëfficiënten .

Uitslagen vanuit gezichtspunt Ionikos Nikaias PAE

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
1999/00 UEFA Cup 1R Vlag van Frankrijk FC Nantes 1-4 1-3 (T) 0-1 (U) 0.0