Istanboelkanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Istanboelkanaal zal ten westen van de zeestraat Bosporus liggen

Het Istanboelkanaal (Turks: Kanal İstanbul) is de naam van een kanaal dat in aanleg is door het Europees, westelijk deel van de provincie Istanboel. Het moet een tweede verbinding creëren tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee ter ontlasting van de Bosporus.

De Turkse metropool Istanboel krijgt een kanaal om de zeeën ten zuiden en noorden van de stad te verbinden. Daarmee moet de Bosporus, de huidige, natuurlijke verbinding tussen de Zee van Marmara in het zuiden en de Zwarte Zee in het noorden, worden ontlast. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd tijdens een persconferentie op 27 april 2011.

Het kanaal krijgt een lengte van bijna 50 kilometer, wordt aan de oppervlakte 150 meter breed en aan de basis 120 meter breed en 25 meter diep, en komt ten westen van de miljoenenstad te liggen. De eerste studies begonnen reeds in 2009 en werden na de verkiezingen van 2011 in april 2012 afgerond. Het bouwbesluit werd vervolgens genomen, en de eerste bouwactiviteiten met nieuwe wegenwerken en de bouw van bruggen vonden plaats in april 2013. Het moet klaar zijn voor 2023, het jaar dat de republiek Turkije haar honderdjarig bestaan viert.

De weggegraven grond wordt gebruikt om de grondwerken bij de bouw van de derde luchthaven van Istanboel, waar de open putten van oude mijnen ontgonnen in dagbouw ermee gevuld zullen worden.

De Bosporus is de drukste zeestraat ter wereld met jaarlijks zo’n 50.000 passages. De wachttijd voor schepen om door de Bosporus te varen, kan oplopen tot weken: de zeestraat is smal en om veiligheidsredenen is er nooit tweerichtingsverkeer. De nieuwe vaargeul zou dagelijks 160 schepen kunnen verwerken, dus in vergelijking met de trafiek door de Bosporus ruim vijfduizend meer per jaar.[1]