Italiaans rugbyteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Italië
Vlag van Italië
Bijnaam Azzurri
Wereldranglijst 10de
Associatie FIR
Bondscoach Jacques Brunel
Stadion Olympisch Stadion
Meeste interlands Alessandro Troncon (101)
Topscorer Diego Dominguez (983)
Wedstrijden
Eerste interland
Vlag van Spanje (1785-1931) Spanje 9 - 0 Italië Vlag van Italië (1861-1946)
(20 mei 1929)
Grootste overwinning
Vlag van Tsjechië Tsjechië 8 - 104 Italië Vlag van Italië
(18 mei 1994)
Grootste nederlaag
Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika 101 - 0 Italië Vlag van Italië
(19 juni 1999)
Wereldkampioenschap
Optredens 8 (eerste keer: 1987)
Beste resultaat Eerste ronde (8 keer)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Italiaans rugbyteam is een team van rugbyers dat Italië vertegenwoordigt in internationale wedstrijden.

Italië speelt internationale wedstrijden sinds de jaren 20. Ze hebben zich door de jaren heen ontwikkeld tot een van de beste rugbylanden van Europa. Dit is de laatste jaren alleen maar sterker te zien doordat ze sinds 2000 meedoen aan het zeslandentoernooi. Ze hebben ook aan elk wereldkampioenschap rugby meegedaan, maar zijn hierin nooit verder gekomen dan de groepsfase.

Het nationale rugbyteam speelt in azuurblauwe shirts, waardoor ze de bijnaam Azzurri hebben. Thuiswedstrijden worden meestal in het Stadio Flaminio in Rome gespeeld.

Geschiedenis[bewerken]

De rugbysport is aan het begin van de 20e eeuw geïntroduceerd in Italië, vooral door Franse studenten aan de universiteit van Milaan. De eerste rugbywedstrijd in Italië was een demonstratiewedstrijd in 1910 tussen het Franse Sporting Club Universitaire de France en het Zwitserse Servette Geneve. Een jaar later speelde US Milanese als eerste Italiaanse team een rugbywedstrijd, tegen het Franse Voiron. Op 25 juli 1911 werd de Propaganda-commissie opgericht, wat in 1928 over zou gaan in het Federazione Italiana Rugby (FIR), de Italiaanse rugbybond.

De eerste Italiaanse rugbycompetitie werd in 1929 gespeeld. Zes van de zestien Italiaanse rugbyverenigingen deden hieraan mee. Ambrosiana Milano werd de eerste Italiaanse rugbykampioen. In dit jaar werd ook de eerste interland gespeeld. In Spanje verloor Italië met 9-0. Toen een jaar later Spanje op bezoek kwam in Italië, won Italië de wedstrijd met 3-0.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de rugbysport steeds populairder in Italië, met name in het noorden van het land. Vooral in de jaren zeventig en 80 boekte de rugbysport progressie. Dit kwam vooral door de buitenlandse spelers die in Italië kwamen spelen. Ook de buitenlands bondscoaches zorgden voor de verbetering van Italiaanse rugbyspelers.

Het Italiaans rugbyteam speelde jaarlijks voor de FIRA Trophy, waaraan de beste Europese landen meededen, behalve de Britse toplanden. Hierin behaalden ze goede resultaten door negen keer tweede te worden en acht keer derde. Men moest echter bijna altijd afleggen tegen Frankrijk. Alleen in 1997 wist men dit toernooi te winnen, door in de finale met 40-32 te winnen van Frankrijk.

Het Italiaans rugbyteam trapt af voor een wedstrijd tegen Schotland voor het zeslandentoernooi 2007.

Deze overwinning was gelijk de laatste wedstrijd die Italië speelde voor dit toernooi. In 2000 mocht Italië namelijk meedoen aan het zeslandentoernooi, het belangrijkste Europese rugbytoernooi. Op 5 februari speelden ze hun eerste wedstrijd hiervoor. In Rome werd titelverdediger Schotland met 34-20 verslagen. Deze prestatie konden de Italianen geen vervolg geven. Men moest tot 2003 wachten totdat men weer een wedstrijd won in het zeslandentoernooi. Dit was ook de eerste keer dat Italië niet als laatste eindigde.

Wereldkampioenschappen[bewerken]

Italië neemt een penalty tijdens het wk 2007.

De eerste wk-wedstrijd, in 1987, werd gespeeld tussen Nieuw-Zeeland en Italië. Gastland en latere winnaar Nieuw-Zeeland won de wedstrijd met 70-6. In dit toernooi wist Italië met 18-15 van Fiji te winnen. Hierdoor mocht Fiji door naar de kwartfinale doordat ze een beter doelsaldo hadden dan Italië. Ook in de volgende edities wist Italië niet door de groepsfase te komen.

Tijdens het wk rugby in 2003 merkte Italië dat het sterker was geworden door de deelname aan het zeslandentoernooi. Italië won van Canada en Tonga, maar door een 15-27 verlies tegen Wales werd Italië uitgeschakeld. In 2007 won het Italiaans rugbyteam van Roemenië en Portugal. In de laatste wedstrijd was de tegenstander Schotland. De winnaar van deze wedstrijd mocht verdergaan naar de kwartfinale. Schotland won nipt met 18-16.

Vier jaar later, in Nieuw-Zeeland werd gewonnen van de Verenigde Staten en Rusland maar vond het tegen Australië en Ierland geen mogelijkheid om punten te pakken en zich te plaatsen voor de kwartfinale. Ook in 2015 won Italië twee wedstrijden.

Italië heeft dus aan elk wereldkampioenschap deelgenomen, maar haalde nog nooit de tweede ronde. Vijf van de acht keer zat Italië in dezelfde groep als Nieuw-Zeeland. Alle vijf wedstrijden werden gewonnen door Nieuw-Zeeland.

  • WK 1987: eerste ronde (één overwinning)
  • WK 1991: eerste ronde (één overwinning)
  • WK 1995: eerste ronde (één overwinning)
  • WK 1999: eerste ronde (geen overwinningen)
  • WK 2003: eerste ronde (twee overwinningen)
  • WK 2007: eerste ronde (twee overwinningen)
  • WK 2011: eerste ronde (twee overwinningen)
  • WK 2015: eerste ronde (twee overwinningen)