Naar inhoud springen

Jacob Peyt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door LeonardH (overleg | bijdragen) op 29 sep 2007 om 10:47.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Jacob Peyt was een Vlaamse volksleider. Hij zou uit Hondschote afkomstig zijn, al hebben andere bronnen het over Sint-Winoksbergen.

In de aanloop naar de Slag bij Kassel in 1328 probeerde hij, vaak met harde middelen, de geestelijkheid ervan te overtuigen het interdict (verbod op toedienen van sacramenten en verbod op kerkelijke begrafenis) dat door paus Johannes XXII was afgekondigd, niet toe te passen.

Jean Laing, deken van Sint-Winoksbergen, riep de geestelijken van zijn ambtsgebied samen om massale afvalligheid te vermijden en hen op hun plichten te wijzen. Peyt verzamelde zijn volgelingen om Laing gevangen te nemen maar die wist te ontsnappen. Peyt zette daarop de verzamelde geestelijkheid onder druk om het interdict niet op te volgen.

Hij verbood de betaling van de kerkelijke tienden en renten. Ieder die het waagde met de clerus samen te werken moest een boete betalen. Peyts belang mag niet overschat worden.

Hij werd vermoord in de buurt van Hondschote tussen 25 juli en 29 augustus 1327. Hij kreeg een kerkelijke begrafenis in Coudekerke. Brugge liet een onderzoek instellen naar de daders van de moord, een bewijs dat ze in hem een eervol man zagen.

Na de nederlaag van het kerelsleger te Kassel liet de bisschop van Terwaan zijn lijk opgraven en tot as verpulveren. Hetzelfde overkwam het lijk van John Wyclif die door de kerk in Engeland verantwoordelijk werd gesteld voor de boerenopstand in 1381.