Bongo (gorilla)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jambo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bongo
Gorilla-bongo-1322496540.jpg
Algemeen
Geboortedatum c. 1972
Geboorteplaats Kameroen
Sterfdatum 14 augustus 2005 (33)
Sterfplaats Apenheul
Doodsoorzaak Infectie

Bongo (Kameroen, c. 1972 - Apeldoorn, 14 augustus 2005) was een gorilla die in Apenheul, een gespecialiseerde dierentuin in de Nederlandse stad Apeldoorn, lange tijd de groepsleider van de gorilla's was. Bongo was het boegbeeld van Apenheul, en als zodanig - met name in kringen van dierenbeschermers - behoorlijk beroemd.

Bongo werd in 1974 op ongeveer tweejarige leeftijd vanuit het Afrikaanse land Kameroen naar Apenheul overgebracht. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich tot de onbetwiste leider van de groep. Hij verwekte 27 jongen (de eerste toen hij pas 6 jaar oud was), waarvan er velen verhuisden naar andere dierentuinen binnen en buiten Europa.

Op 14 augustus 2005 overleed Bongo volkomen onverwacht op 33-jarige leeftijd aan een bacteriële infectie, na een ziekte van nog geen twee dagen. Op het moment van zijn overlijden had hij 20 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen.

Na het overlijden van Bongo kwam de 19-koppige gorillagroep zonder leider te zitten. Een vervanger voor Bongo was moeilijk te vinden; omdat Bongo zoveel nakomelingen in veel dierentuinen had, waren veel jonge mannetjes die potentiële leiders van de groep zouden kunnen zijn ongeschikt, aangezien zij verwantschap met Bongo hadden en daardoor voor inteelt binnen de groep zouden zorgen. Uiteindelijk werd in november 2006 het toen 13-jarige mannetje Jambo uit de dierentuin van het Duitse Krefeld aan de groep toegevoegd. Jambo was nog erg jong - feitelijk nog een puber - om een groep te leiden, maar na een aanvankelijk stroeve start heeft hij inmiddels het leiderschap weten te verwerven. De eerste nakomeling van Jambo is in 2007 geboren.

Het gorilla-eiland in Apenheul, Bongo Bonde, is vernoemd naar Bongo. Het betekent letterlijk de vallei van Bongo.