Jan Blankenbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Blankenbrug
Links de Jan Blankenbrug, rechts de oude Lekbrug.
Links de Jan Blankenbrug, rechts de oude Lekbrug.
Algemene gegevens
Locatie Nieuwegein, Vianen
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 5′ OL
Overspant Lek
Lengte totaal 532 m
Breedte ±60 m
Hoogte 17 m
Doorvaarthoogte 17,28 m
Doorvaartbreedte 147 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Opening 1ste brug: 30-10-1999
2de brug: 15-09-2004
Gebruik
Huidig gebruik auto- en fietsverkeer
Weg A2
Verkeersintensiteit 157.800 mvt/etmaal (2016)
Architectuur
Type Uitbouwbrug
Architect(en) Zwarts & Jansma
Materiaal Beton
Jan Blankenbrug (Utrecht)
Jan Blankenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
De brug gezien vanaf de dijk bij IJsselstein

De Jan Blankenbrug is een brug over de Lek bij Vianen opgenomen in de A2. De brug is vernoemd naar Jan Blanken (1755-1838), de eerste Inspecteur-Generaal van de Waterstaat.

Zijn voorganger, de oude Lekbrug, is gebouwd in 1936 als onderdeel van het Rijkswegenplan 1927. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de brug zwaar beschadigd door Britse bommen. In 1949 was de oude Lekbrug weer hersteld en opengesteld.

Door de groei van het auto- en vrachtverkeer met de jaren, werd de capaciteit van de bestaande stalen boogbrug waarmee de rijksweg de rivier de Lek bij Vianen kruist te beperkt om de verkeersstroom in de 21e eeuw nog langer afdoende te kunnen verwerken. Het was dan ook een berucht punt, en stond hoog op de filelijsten.

Besloten werd dat er een tweede, nieuwe brug naast de bestaande Lekbrug moest komen. In 1995 werd Zwarts & Jansma door Rijkswaterstaat gevraagd om met verschillende ontwerpen te komen. Uit deze voorfase kwam een zogenaamde uitbouwbrug als beste optie uit de bus.

In 1999 is de nieuwe brug opgeleverd. Deze ligt hoger dan de bestaande boogbrug omdat de draagconstructie bij een uitbouwbrug onderaan begint. Dit had tevens voordelen voor het scheepvaartverkeer, zoals de duwvaart.

De oude Lekbrug bleef in gebruik. Vanwege de hoge renovatiekosten van de oude Lekbrug werd besloten tot de bouw van een extra brug naast de nieuwe brug, ter vervanging van de oude. Deze kreeg hetzelfde ontwerp als de tweede Lekbrug en werd in 2004 opengesteld en aangesloten op de A2. De twee nieuwe bruggen hebben ieder vier rijstroken, een weefstrook en een rijstrook voor langzaamverkeer. De totale oeververbinding is 532 meter lang.

De oude Lekbrug staat op de nominatie om gesloopt te worden om een einde te maken aan het (dure) onderhoud. De Stichting Boogbrug Vianen tracht dit echter te voorkomen en wenst de brug als industrieel erfgoed te behouden.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het noordelijke landhoofd van de brug ligt precies op de 52e breedtegraad noord.

Volgende brug stroomafwaarts (Nieuwe Maas):
Van Brienenoordbrug
Nederrijn en Lek Volgende brug stroomopwaarts:
Lekbrug bij Vianen