Jan Clijnk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Jan Clijnk (Helmond, 25 maart 1930 – aldaar, 26 mei 1989) was een internationaal motorcoureur (motocross).[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Clijnk startte zijn carrière in 1947 bij de zogenaamde 'zwarte bond' in de 125cc klasse. Na de oprichting van de RKNMB (ook in Helmond) in februari 1949, begon Clijnk gestaag met de opbouw van zijn carrière.

In 1951 werd Clijnk kampioen bij de RKNMB in de 500cc seniorenklasse, het jaar dat Clijnk ook betrokken was bij het dodelijk motorongeval met Theo Aben uit Ledeacker, welke gebeurde op 5 augustus in het Brabantse Oisterwijk. Theo Aben was in 1950 kampioen geworden bij de RKNMB 500cc seniorenklasse en in 1951 streden beiden fel om het kampioenschap in de 500cc seniorenklasse.

Na enkele wedstrijden bij de RKNMB stapte Clijnk in mei 1952 over naar de "grotere" Motorbond, de KNMV. Clijnk won de Grand Prix 500cc van Nederland in Schijndel op 13 mei 1956.

Op 16 maart 1958 won Clijnk de belangrijke voorjaarsklassieker, de Motocross der Azen in Sint Anthonis (NL) voor de huidige Wereldkampioen, de Zweed Bill Nilsson. Opvallenderwijs behaalde Clijnk na zijn kampioenschap in 1951 nooit meer een landstitel in Nederland.

Clijnk reed in zijn nadagen veel in het buitenland, zoals België, Frankrijk en Zwitserland.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Clijnk trouwde op 23 juni 1964 met zijn verloofde Betsy Crousen uit Eijsden, waar zij zich ook vestigde in het Horecapand Withuis vlak bij de Belgische grens, echter twee jaar na hun huwelijk stierf zijn vrouw, en moest hij de zaak verlaten. Clijnk stierf in 1989 te Helmond.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 oktober 2018 kwam er een biografie uit van Jan Clijnk en Betsy Crousen, Jan Clijnk - Het Atoomkanon van Helmond, geschreven door auteur Marcel Hermans. Het boekwerk werd onder toeziend oog van vele bekende motorsporters uit het verleden op grootse wijze gepresenteerd in het uitverkocht theater "Het Speelhuis" te Helmond, gepresenteerd door niemand minder dan de bekende Nederlandse Motorsportreporter Jan de Rooy uit Breda.