Jan Moedwil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Directie en personeel van Radio België in september 1944. Jan Moedwil onderaan rechts en Victor de Laveleye onderaan links

Jan Moedwil, pseudoniem van Fernand Geersens (Borgerhout, 21 oktober 1895 - Elsene, 9 februari 1959) was in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog de stem van Radio België, de zender van de Belgische Nationale Radio-Omroep (BNRO) die van uit Londen opereerde.

Geersens was hoofdredacteur van Boek en Kunst en sedert 1930 professor aan de Nationale Hogere School voor Bouwkunst en Sierkunsten. Hij was vooral actief in liberale organisaties en was voorzitter van de Liberale Vlaamschen Bond. Sedert 1936 was Geersens in dienst bij het NIR in de afdeling uitgaven en was dus niet rechtstreeks betrokken bij de berichtgeving.

Bij Radio België was Victor de Laveleye zijn tegenhanger en verzorgde de nieuwsbulletins voor het Franstalig gedeelte van het land. Steeds besloot Moedwil met dezelfde slagzin die decennia later nog altijd in het collectief geheugen bewaard is gebleven: “Wij doen ons best, zonder er op te boffen, toch krijgen we ze wel, de moffen!”.

Na de oorlog werd Jan Moedwil benoemd tot Officier van de Leopoldsorde in België, tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau in Nederland en tot Honorary Officer of the Civil Division of the Most Excellent Order of the British Empire, onderscheidingen die hij kreeg als erkenning voor zijn bijdrage tijdens de bezetting.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]