Jan I Moretus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jan Moretus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan (I) Moretus door Peter Paul Rubens

Jan I Moretus (Johann Moerentorf) (Antwerpen, 2 mei 154322 september 1610) was een drukker in de Spaanse Nederlanden. Hij werkte vanaf 1557 voor Plantijn, werkte zich op als rechterhand van Plantijn en trouwde in 1570 met Martina Plantijn, de tweede dochter van de Antwerpse uitgever en drukker Christoffel Plantijn. Na Plantijns dood werd Moretus de eigenaar van de drukkerij. Na diens dood nam zijn vrouw de zaak over, hoewel ze het beheer aan haar zonen Balthazar I en Jan II Moretus overliet. Met Jan Moretus startte het uitgevers- en drukkersgeslacht Moretus, dat zou blijven bestaan tot diep in de 19de eeuw.

Hij drukte in totaal 640 werken, vooral ernstige werken van religieuze aard, meestal in het Latijn geschreven.Maar ook werken over geschiedenis, humanisme en belangrijke auteurs maken deel uit van zijn uitgaven. Hij was de uitgever van alle werken van Justus Lipsius, waarvan hij 62 uitgaven drukte.

Na het overlijden van Jan I Moretus in 1610 kwam de Officina Plantiniana in handen van zijn zonen Jan II en Balthasar I Moretus. Die moesten samen het bedrijf als één geheel leiden.

De gebouwen in Antwerpen waar de drukkerij zich bevond en de familie woonde is heden omgevormd tot het Plantin-Moretusmuseum.

Moerentorfbijbel

Deze bijbel werd in 1599 gedrukt door Jan Moretus. De Leuvense Bijbel uit 1548 was het katholieke antwoord op de steeds grotere verspreiding van protestantse bijbels. De Moerentorf-versie stamt van 1599 en is dus ouder dan de Statenvertaling. Het was, getrouw aan het standpunt van de kerk, een vertaling uit het Latijn.