Jan Renders (vakbondsbestuurder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Renders
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1949
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep vakbondsbestuurder

Jan Renders (1949) is een Vlaamse vakbondsman en was algemeen voorzitter van het ACW, het Algemeen Christelijk Werknemersverbond.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Renders studeerde sociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij begon zijn loopbaan in 1972 als adviseur op de studiedienst van het ACV. Van 1990 tot 1997 was hij nationaal secretaris van het ACW. In 2002 nam hij het voorzitterschap op. Op 18 juni 2006 werd Renders op het ACW-congres herverkozen als voorzitter, met een score van 97 procent. Het werd de tweede termijn voor Renders als voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging.[1] In september 2010 werd hij opgevolgd door Patrick Develtere.

Naast zijn functie bij het ACW zetelt Renders in de raden van bestuur van enkele ondernemingen, waaronder Dexia.

Sinds 2011 is Jan Renders voorzitter van het Vlaams Welzijnsverbond (Koepel van voorzieningen in de sector Personen met een Handicap, Jeugdhulp en Kinderopvang).[2] Eveneens sinds 2011 is hij lid van de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 verscheen in de reeks 'Kopstukken in Vlaanderen' (Davidsfonds/Leuven) van zijn hand "Macht of Kracht? Waarom een sociale Beweging nodig is."[3]

Voorganger:
Theo Rombouts
Voorzitter van het ACW
2002 - 2010
Opvolger:
Patrick Develtere