Vlaams Fonds voor de Letteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) is een openbare instelling die tot doel heeft de Nederlandstalige letteren en de vertaling van literair werk in en uit het Nederlands in de brede zin van het woord te ondersteunen en daardoor bij te dragen tot de verbetering van de sociaal-economische positie van de auteurs en de vertalers. Het werd opgericht bij decreet van het Vlaams Parlement van 30 maart 1999, onder meer onder impuls van toenmalig minister van Cultuur Luc Martens. De instelling is actief sinds 1 januari 2000.

Deze instelling is de Vlaamse opvolger van het Nationaal Fonds voor de Letterkunde, dat bij wet van 18 augustus 1947 was opgericht onder impuls van minister van Openbaar Onderwijs Camille Huysmans.

Bestuur[bewerken]

Het VFL wordt geleid door een Fondsbestuur, en een Dagelijks Bestuur dat onder toezicht staat van het Fondsbestuur. Daarnaast is er een Beslissingscollege, Adviescommissies, en een Beroepscommissie.

Voorzitter Paul De Wispelaere nam (samen met andere bestuursleden) ontslag in september 2002.[1] Voorzitter ad interim werd filoloog Joris Gerits, die iets later ook als voorzitter werd aangesteld.[2] Zijn mandaat liep af op 31 december 2009; Van 1 januari 2010 tot en met 31 augustus 2018 was Agalev-politicus Jos Geysels voorzitter.

Vanaf 1 juli 2018 valt het Vlaams Fonds voor de Letteren onder het decreet deugdelijk bestuur. Met ingang van 1 september 2018 werd een nieuw bestuur aangesteld, met Mia Doornaert als voorzitster.[3]

Activiteiten[bewerken]

Vanuit zijn rol om de Nederlandstalige literatuur in België en het buitenland te ondersteunen is het VFL op verschillende vlakken actief. Een hoofdtaak is de subsidiëring van het literaire veld. Zo kunnen auteurs, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften,... diverse vormen van financiële ondersteuning aanvragen bij het VFL.[4] Daarnaast verzorgt VFL onder meer de buitenlandse promotie van de Vlaamse literatuur, organiseert het evenementen en is het betrokken bij het letterenbeleid van de Vlaamse overheid. De ondersteuning die het VFL biedt is zowel gericht op de creatie, productie en presentatie van literair werk als op de brede omkadering van het literaire veld.

Een initiatief dat zich rechtstreeks op een breed publiek richt is de subsidielijn van de auteurslezingen. Het VFL wil daardoor ontmoetingen tussen auteurs en lezers stimuleren. Organisatoren zoals verenigingen, scholen, bibliotheken, leesclubs, kunstenorganisaties,... kunnen een auteurslezing aanvragen en daarvoor een financiële tegemoetkoming van 100 euro krijgen. Enkel de auteurs die zijn opgenomen in de auteurslijst van VFL komen in aanmerking. VFL hanteert hiertoe strikte kwaliteitscriteria.[5] Werknemers van het VFL en een professionele adviescommissie beslissen of een auteur aan de criteria voldoet en kan worden opgenomen in de auteurslijst.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]