Jan de Beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Triptiek door Jan de Beer: Annunciatie (links), Aanbidding door de herders (midden), Vlucht naar Egypte (rechts), Musée des beaux-arts de Montréal.

Jan de Beer (waarschijnlijk Antwerpen, circa 1475 – aldaar, voor 10 november 1528) was een Vlaams kunstschilder. Hij wordt gerekend tot de Antwerpse maniëristen.

Leven en werk[bewerken]

Jan De Beer was de zoon van de schilder Claes de Beer en de vader van de glasschilder Arnould de Beer. Hij was een leerling van Gilles van Everen en speelde een vooraanstaande rol in het Antwerpse gildeleven.

De Beer wordt gerekend tot de Antwerpse maniëristen, een groep kunstschilders die braken met de traditionele vijftiende eeuwse Vlaamse schilderkunst, vooral door de introductie van figuren in expressieve poses binnen architectonische omgevingen. De Beer combineerde daarbij elementen van de late gotiek met de kenmerken van de Italiaanse renaissance, met veel aandacht voor balans en symmetrie. Meestal koos hij voor historische- en Bijbelse taferelen. Vaak schilderde hij triptieken. Zijn werken zijn vaak moeilijk te identificeren, mede omdat hij ze zelden signeerde.

Diverse van De Beers werken bevinden zich in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen en verder in tal van grote musea over de wereld, waaronder de National Gallery te Londen, het Metropolitan Museum of Art te New York City en het Louvre te Parijs.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Dan Chalmer Ewing "The paintings and drawings of Jan de Beer" (proefschrift), University of Michigan, 1978.

Externe links[bewerken]