Jan de Beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Triptiek door Jan de Beer: Annunciatie (links), Aanbidding door de herders (midden), Vlucht naar Egypte (rechts), Musée des beaux-arts de Montréal.

Jan de Beer (waarschijnlijk Antwerpen, circa 1475 – aldaar, voor 10 november 1528) was een Vlaams kunstschilder. Hij wordt gerekend tot de Antwerpse maniëristen.

Leven en werk[bewerken]

Jan De Beer was de zoon van de schilder Claes de Beer en de vader van de glasschilder Arnould de Beer. Hij werd in 1490 opgenomen in de St. Lucasgilde als leerling van Gilles van Everen en speelde zijn leven lang een vooraanstaande rol in het Antwerpse gildeleven[1] Hij stond ingeschreven in de gilde als zelfstandig meester tussen 1504 en 1519 en werd in 1515 zelfs verkozen tot deken van de gilde. Hij nam deel aan de feestelijke decoraties voor de feestelijke intrede van Karel V in Antwerpen.

De Beer wordt gerekend tot de Antwerpse maniëristen, een groep kunstschilders die braken met de traditionele vijftiende eeuwse Vlaamse schilderkunst, vooral door de introductie van figuren in expressieve poses binnen architectonische omgevingen. De Beer combineerde daarbij elementen van de late gotiek met de kenmerken van de Italiaanse renaissance, met veel aandacht voor balans en symmetrie. Hij zette hierbij de tradities voort van Robert Campin en Jan van Eyck. Meestal koos hij voor historische- en Bijbelse taferelen. Vaak schilderde hij triptieken.

De Beers werken zijn vaak moeilijk te identificeren, mede omdat hij ze zelden signeerde. Er is echter één tekening bekend met zijn handtekening, Jan Henneken de Beer, namelijk. "Vier mannenhoofden" in het British Museum te Londen. Aan de hand van deze handtekening konden uiteindelijk meer dan twintig andere werken aan hem worden toegeschreven.

Diverse van De Beers werken bevinden zich in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen en verder in tal van grote musea over de wereld, waaronder de National Gallery te Londen, het Metropolitan Museum of Art te New York City en het Louvre te Parijs. De kathedraal van Burgos, Spanje, bevat, samen met veel werken van Vlaamse schilders, een paneel van Jan de Beer.

De Beer had ook een aantal leerlingen, waaronder zijn zoon Aert de Beer.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • (en) Dan Chalmer Ewing "The paintings and drawings of Jan de Beer" (proefschrift), University of Michigan, 1978.
  • (es) Pita Andrade, Jose Manuel en Borobia Guerrero, Maria del Mar, Maestros antiguos del Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid, 1992, pp. 238-239, ISBN 84-88474-02-4

Externe links[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. In het Antwerpse gildeleven waren ten minste 150 meester-schilders actief. Veel van hun namen zijn echter onbekend gebleven omdat zij hun werken niet signeerden. Hun kunst stond in hoog aanzien en werd uitgevoerd over heel Europa.