Janka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Janka is een maat voor de hardheid van hout. De hardheidswaarde volgens Janka geeft aan in welke mate een houtsoort tegen bepaalde drukkrachten bestand is. Voor de hardheidsbepaling van hout is die van Janka een veelgebruikte methode. De waarde wordt vaak gebruikt om de hardheid van houten vloeren te kunnen vergelijken omdat het ook een indicatie is voor de slijtvastheid.

De hardheidswaarde volgens Janka wordt gedefinieerd als de kracht die benodigd is om een gladde stalen bol met een diameter van 11,284 mm tot precies de helft in het hout te drukken (volgens ASTM standaard). Dit is dus een diepte van 5,642 mm. De diameter van de stalen bol is voortgekomen uit de oppervlakte van de grootste doorsnede van die bol, die bedraagt namelijk precies 100 mm2.

Bij een houtsoort kunnen verschillende hardheidswaardes volgens Janka zijn aangegeven omdat hout van nature geen homogeen materiaal is. De richting waarop de kracht is uitgeoefend ten opzichte van de vezelrichting van het hout is namelijk van belang (langshout of kopshout). De vochtigheidsgraad, versheid en het gewicht van het hout zijn in hoge mate van invloed op de hardheidswaarde. Over het algemeen is kopshout harder evenals gedroogd hout en hout met een hogere volumieke massa. Voor langshout wordt de hardheid uiteindelijk ook wel in zes categorieën onderscheiden, variërend van zeer hard (>10500 newton) tot zeer zacht (<1500 newton).