Jans der Enikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jans der Enikel ("Jans de Kleinzoon") was een Oostenrijks chroniqueur in de late 13e eeuw, en schreef een belangrijke wereldkroniek, Die Weltchronik, en de eerste geschiedenis van de stad Wenen, Das Fürstenbuch.

De biografie van Jans is goed onderbouwd, vooral in de jaren 1271-1302. Hij was lid van een van de vooraanstaande patriciërgezinnen van de stad.

Een mogelijke Nederlandse samenhang is interessant: de naam Jans is in Oostenrijk in de 13e eeuw helemaal niet gewoon. Philipp Strauch, de uitgever van zijn werken, heeft gesuggereerd dat de familie misschien uit Nederland stamde. Zeker is dat ten minste één motief uit de Weltchronik voor het eind van de 13e eeuw in Nederland bekend was: zijn verhaal van de geit van Noach verschijnt als marge-illustratie in een handschrift van Jacob van Maerlant.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Uitgave: Philipp Strauch (uitg.), Jansen Enikels Werke (Monumenta Germaniae Historica, Deutsche Chroniken, III), Hannover & Leipzig 1891-1900, herdruk München 1980.
  • Uittreksels met Engelse vertaling in de bloemlezing: Graeme Dunphy (uitg.), History as Literature. German World Chronicles of the Thirteenth Century in Verse. Kalamazoo 2003.
  • Tekst, biografie en bibliografie online: [1]