Janssens tegen Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Janssens tegen Peeters
Regie Jan Vanderheyden
Producent Jan Vanderheyden Film p.v.b.a. Antwerpen
Scenario Edith Kiel, Jan Vanderheyden en Hendrik Caspeele
Hoofdrollen Charles Janssens, Louisa Lausanne, Jef Bruyninckx, Toontje Janssens, Pol Polus, Nini De Boël, Martha Dua, Louisa Colpijn, Gaston Smet, Nand Buyl, Serre Van Eeckhoudt, Helena Haak, Fred Engelen
Muziek Gerard Horens, J.A. Zwijsen
Cinematografie Ernst Mühlrad
Première 1940
Genre Komedie
Speelduur 99 minuten
Taal Nederlands
Land België
Voorloper Met de helm geboren (1940)
Vervolg Wit is troef (1940)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Janssens tegen Peeters is een Belgische film uit 1940 geregisseerd door Jan Vanderheyden. Het scenario van de film maakte hij samen met Edith Kiel. In 1952 richtte hij samen met haar de Antwerpse FilmOnderneming "AFO" op. Het motto van Edith Kiel, ingegeven vanuit commerciële overwegingen, was: "de mensen doen lachen".

De cast werd samengesteld uit een selectie van de toenmalige, populaire acteurs, zoals Charles Janssens, Nand Buyl..., de generatie acteurs vóór Jan Decleir.

Het is de eerste keer dat we Charel Janssens in de hoofdrol van een door Jan Vanderheyden geregisseerde film zien, hiervoor werkte hij al tweemaal met hem samen. Doordat de film zoveel succes had werd er nog hetzelfde jaar een vervolg eraan gebreid met als titel "Janssens en Peeters dikke vrienden".

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bij de verloving van Wieske en Fred komt er protest van de toekomstige schoonouders. Wieskes moeder wenst haar dochter niet in het huwelijk te zien treden met de zoon van een cafébaas. De moeder van Fred vindt haar zoon te goed om met de bakkersdochter te trouwen. Het aanstaande koppel trekt zich van de mening van hun ouders weinig aan, maar de situatie escaleert.