Jean de Laborde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hanhil (overleg | bijdragen) op 18 aug 2018 om 12:11. (→‎top: sjabloonfix met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jean de Laborde
Józef Unrug, Jean de Laborde (midden), Eugeniusz Solski (1931)
Bijnaam Comte Jean (Graaf Jean)
Geboren 29 november 1878
Chantilly
Overleden 30 juli 1977
Castillon-la-Bataille
Rustplaats Bielle, Frankrijk
Land/zijde Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Frankrijk (1794–1815, 1830–1974, 2020-heden).svg Vichy-Frankrijk
Onderdeel Franse marine
Dienstjaren 1897 - 1943
Rang Amiral
Slagen/oorlogen Bokseropstand

Eerste Wereldoorlog


Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen

Jean de Laborde (Chantilly, 29 november 1878Castillon-la-Bataille, 30 juli 1977) was een Franse admiraal, bekend van het tot zinken brengen van de Franse vloot in Toulon in 1942.

Als viceadmiraal was Laborde hoofd van het Eerste Squadron die rond het slagschip Strasbourg was georganiseerd.

Na de val van Frankrijk en de oprichting van Vichy-Frankrijk werd Laborde aanhanger van het regime en werd door Philippe Pétain benoemd tot hoofd van de Hoge Zeevloot. De Hoge Zeevloot bestond uit 38 moderne schepen en maakte een kwart van de gehele Franse vloot uit.

Laborde was fel gekant tegen de Britten en Charles de Gaulle en riep op tot de herovering van Tsjaad. Toen Operatie Toorts in 1942 plaatsvond, de geallieerde invasie van Noord-Afrika opperde hij dat de Franse vloot naar Noord-Afrika moest vertrekken en als vergelding de geallieerden moest aanvallen; dit voorstel werd door admiraal Gabriel Auphan afgewezen.

Op 27 november 1942 gaf Laborde het bevel tot het zinken brengen van de Franse vloot in Toulon om te voorkomen dat de schepen in Duitse, Italiaanse of Britse handen zou vallen. Na de bevrijding tijdens de “Épuration légale” werd Laborde ter dood veroordeeld door het Haute cour de justice wegens hoogverraad en het er niet in slagen om de vloot te redden om het tekort aan te vullen bij de geallieerden. Zijn straf werd omgezet tot levenslang en hij kreeg op 9 juni 1947 gratie.

Militaire loopbaan

Onderscheidingen