Jeanine Áñez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeanine Áñez
Jeanine Áñez Chávez.jpg
Geboren 13 augustus 1967
Trinidad (Beni)
Politieke partij Movimiento Demócrata Social
Beroep Politica
Jurist
Handtekening Handtekening
President van Bolivia
Waarnemend
Huidige functie
Aangetreden 11 november 2019
Vicepresident(en) Vacant
Voorganger Evo Morales
Senator
Aangetreden 22 januari 2010
Einde termijn 11 november 2019
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jeanine Áñez Chávez (Trinidad (Beni), 13 augustus 1967) is een Boliviaans politica. Sinds 11 november 2019 is ze waarnemend president van Bolivia.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Grondwetgevende vergadering (2006-2008)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 nam de dan 39 jarige Jeanine Áñez deel aan de verkiezingen voor de samenstelling van een grondwetgevende vergadering. Zij maakte deel uit van de politieke partij PODEMOS (Poder Democrático Social) van Jorge Quiroga Ramírez.

Senator van Bolivië (2010-2015)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 nam ze deel aan de nationale verkiezingen en werd senator voor Beni. Ze kwam op bij de politieke coalitie PPB-CN (Plan Progreso para Bolivia-Convergencia Nacional), op nationaal niveau geleid door Manfred Reyes Villa.

Senator van Bolivië (2015-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 nam Jeanine Áñez opnieuw deel aan de verkiezingen. Ze kwam deze keer op bij de politieke coalitie UD (Unidad Demócrata), getrokken door Samuel Doria Medina. Ze werd aangesteld als tweede vicepresident. In november 2019 legt ze haar functie van senator neer om interim-president te worden van het land.

President van Bolivië (2019-2020)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 2019, na het aftreden van president Evo Morales, vice-president Álvaro García Linera, de voorzitter van de Senaat Adriana Salvatierra en van de voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers Víctor Borda, is Jeanine Áñez de hoogste in rang om het ambt van president op te nemen. Ze stelt zich beschikbaar om op te treden als voorlopig president (tot aan nieuwe verkiezingen in 2020). Om president te worden moet ze een meerderheid van de stemmen krijgen in de Senaat om aldaar voorzitter te worden. Grondwettelijk zou de voorzitter van de senaat daarna dan beide Kamers samenroepen om over te gaan tot de aanstelling en eedaflegging van de nieuwe president. De meeste senatoren behoren echter tot het MAS (Movimiento al Socialismo), de partij van Evo Morales.

Op 12 november wil ze zich laten installeren als president. Het vereiste quorum wordt echter niet gehaald omdat de leden van het MAS de stemming verlaten. Daarop roept Jeanine Áñez, met steun van het Grondwettelijk Hof (zoals in 2009 voor Evo Morales voor zijn derde ambtstermijn) zichzelf uit tot interim-president van Bolivië.[1][2] Korte tijd nadat ze verschenen is op het balkon van Palacio Quemado (zetel van de regering) wordt haar presidentschap bekrachtigd door het Plurinationale Grondwettelijke Hof: haar aanspraak op het ambt is grondwettelijk. Ze wordt de tweede vrouwelijke president na Lidia Gueiler Tejada. Adriana Salvatierra zegt een dag later dat de proclamatie van het presidentschap niet wettelijk was.

Op 13 november wordt de samenstelling van het Kabinet van de regering bekendgemaakt. Áñez neemt de controle over de politie en de strijdkrachten over in opvolging van Evo Morales.

Op 18 oktober werden er verkiezingen gehouden die met ruime voorsprong door Luis Arce werden gewonnen. Hiermee kwam een einde aan het presidentschap van Jeanine Áñez.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Ze is gehuwd met de Colombiaanse politicus Héctor Hernando Hincapié Carvajal.[3] [4]

Voorganger:
Evo Morales
President van Bolivia (waarnemend)
2019–heden
Opvolger:
Luis Arce