Jelburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdamsestraatweg 39 in Baarn

De Jelburg was een opleiding voor jeugdleiders in Baarn in de provincie Utrecht.

Gereformeerd[bewerken | brontekst bewerken]

De gereformeerde opleiding startte in 1957 aan de Regentesselaan in Baarn. Tot 1973 wonen de leerlingen in het internaat aan de Prinses Marielaan. De naam 'Jel'burg is een afkorting van 'jeugdleider'. Als het internaat sluit wordt 'de Marie' gekraakt door de studenten. Later kreeg de opleiding tot 1987 haar onderkomen aan de Amsterdamsestraatweg 39. De tweejarige opleiding werd in 1970 omgevormd to een vierjarige praktijkgerichte HBO-opleiding. Er was een studierichting voor inrichtingenwerk en een richting voor sociaal-cultureel werk. Om de jeugd te bereiken werden vakken gegeven als spel, muziek en beeldende vorming. Ook werd sport, toneel, dans, muziek en handenarbeid gegeven, vaak in de vorm van groepswerk.

Democratisering[bewerken | brontekst bewerken]

Als ds. Hans Buitink in 1957 directeur wordt laat hij zich inspirereen door de kunstzinnige vorming op Middeloo. De volgende directeur, Theo van Maldegem, was katholiek en legt meer de nadruk op democratisering en medezeggenschap. Eind jaren zeventig maakte een academiestaf van studenten en docenten de dienst uit. Er wordt in die jaren ook samengewerkt met het naastgelegen Nijenburgh. Als in 1981 het vak creatieve therapie erbij komt, wordt de naam veranderd in Akademie voor Edukatieve Arbeid De Jelburg.[1]

Fusies[bewerken | brontekst bewerken]

Na 1987 treedt de verzakelijking in en tegelijkertijd loopt ook het aantal studenten terug. De Jelburg is dan te klein om zelfstandig te blijven. De opleiding vormde in 1987 met het Middeloo (Amersfoort) en de Kopse Hof in Nijmegen tot de 'Mikojelopleidingen'. Dit Instituut voor Sociale Beroepen Jelburg Middeloo-Nijenburgh gaat eerst op in de Hogeschool Midden-Nederland en zal vanaf 2005 Hogeschool van Utrecht gaan heten.