Jelle Taeke de Boer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jelle Taeke de Boer (1908-1970) was een controversieel Nederlands kunstverzamelaar die bijna zijn gehele werkzame leven besteedde aan het verzamelen van niet eerder ontdekte meesterwerken van bekende impressionisten.

Jelle Taeke de Boer

Alhoewel hij voornamelijk werken kocht die hij toedichtte aan Vincent van Gogh, zocht hij ook naar werken van andere beroemde meesters als Manet, Monet, Paul Cézanne, Renoir en Henri de Toulouse-Lautrec. Ook wist hij de hand te leggen op tekeningen en schilderijen van ‘mindere Goden’ als van Israëls, Koekkoek, De Vlaminck, en Luns (de vader van oud Minister Jospeh Luns) en 9 stukken van de Amerikaanse impressionist Castle Keyth maar werd in de Nederlandse kunstkringen niet serieus genomen.

De Jelle de Boer collectie heeft op een bepaald moment mogelijk 1000 werken bevat. Onder het mom van vermeende falsificaties werd op 14 augustus 1967 door de Zwitserse Justitie een deel van de collectie van Jelle de Boer in beslag genomen in de galerie van Anton Acherman te Luzerne. Volgens De Boer bevatte de geëxposeerde collectie meer dan honderd onbekende meesterwerken van impressionisten als Vincent van Gogh en tijdgenoten.

Een deel werd korte tijd daarna vrijgegeven maar 21 werken bleven 35 jaar lang achter slot en grendel in het Politiemuseum van Luzerne” en zijn in 2002 vrijgegeven. Na jarenlang touwtrekken en vele rechtszaken ging de Zwitserse justitie eindelijk overstag en werden de laatste 21 werken op 29 juni 2002 officieel overhandigd aan ‘Stichting Jelle de Boer’ die de collectie nu onder haar hoede heeft voor nader onderzoek.


Externe links[bewerken]