Jenny Nimmo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jenny Nimmo (Windsor, 15 januari 1944) is een Britse kinderboekenschrijfster. Ze schrijft vele fantasie- en avonturenromans, boeken voor beginnende lezers en prentenboeken.

Biografie[bewerken]

Nimmo is geboren in Windsor, Berkshire, Engeland. Ze was enig kind, en haar vader stierf toen ze vijf jaar oud was. Volgens de Amerikaanse uitgeverij van haar boeken, was Nimmo dol op lezen, wat ertoe leidde dat ze haar eigen verhalen ging schrijven.

Nadat ze een tijdje in het theater had gewerkt, werkte ze een paar jaar met de BBC. Een deel van die tijd besteedde ze aan het aanpassen van verhalen van schrijvers voor televisie. Haar eerste boek The Bronze Trumpeter begon als een televisie script. In 1974 trouwde ze met David Wynn Millward, een kunstenaar en illustrator. Ze heeft drie kinderen en woont momenteel in Wales, waar ze haar tijd besteedt aan schrijven en haar man helpen met een zomer kunst school.

Haar boek The Snow Spider won in 1986 de Smarties Prize, een bekende Britse kinderboekenprijs en de Tir na n-Og Award (1987), een kinderliteratuurprijs in Wales. Het boek The Stone Mouse was aanbevolen voor de Carnegie Medal (1995). Andere boeken van haar hebben ook prijzen gewonnen of waren genomineerd. Momenteel zijn haar lezers vooral fan van de boeken van Charlie Gruzelbeen. De reeks was aanvankelijk bestemd om maar vijf delen te tellen, maar is verlengd naar acht delen.