Jevíčko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jevíčko
Gemeente in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Wapen
Jevíčko (Tsjechië)
Jevíčko
Situering
Regio (kraj) Pardubice Regiovlag
District (okres) Svitavy
Coördinaten 49° 37′ NB, 16° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,25 km²
Inwoners 2827 (1. 1. 2016)[1]
Overig
Postcode(s) 569 43
Gemeentenummer 578193
Website [www.jevicko.cz Officiële website]
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Jevíčko (Duits: Gewitsch) is een Tsjechische stad in het district Svitavy in de regio Pardubice. De stad ligt 16 kilometer ten noorden van Boskovice. Jevíčko telt circa 2800 inwoners (2016). Het historische centrum van de stad is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jevíčko ligt in het centrum van de streek genaamd Malá Haná (Kleine Haná). Deze door beboste heuvels omringde laagvlakte, vormt een onderdeel van een lange geologische breuk, geheten de Boskovická brázda (Boskovice groef). De stad ligt aan Malonínský potok (kreek). In het westen verheft zich de Kumperk ( Kohlberg , 564 m), in het oosten ligt de spoorlijn van Česká Třebová naar Boskovice. Het treinstation ligt op een kilometer buiten de stad, halverwege Jaroměřice.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ligt aan de vroegere handelsroute die Praag met Brno en Olomouc verbond. In 1258 kreeg de stad van koning Ottokar II van Bohemen stadsrechten.

Historisch Centrum[bewerken | brontekst bewerken]

De vorm van de stad Jevíčko is een duidelijk voorbeeld van middeleeuwse architectuur. De ovale stad heeft een radiaal-concentrische plattegrond. Het centrum bestaat uit een groot rechthoekig plein, van waaruit routes naar de vier windstreken voeren. De kruiswegen zijn onderling verbonden door straten die de vorm van de vroegere stadsmuren volgen. Geen van de vier stadspoorten zijn echter bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Maria Hemelvaart kerk, gebouwd in 1762-1766 naar ontwerp van architect Paul Merta Boskovice.
  • De 50 meter hoge stadstoren.
  • In de Soudní straat kan men de Joodse synagoge, gebouwd in 1794 bezichtigen.